CSM cere legislativului să-i suplinească numărul de membri din rândul profesorilor de drept

Preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii /CSM/, Dorel Musteaţă, a trimis joi, 21 noiembrie, o scrisoare către Parlament în care cere să fie delegaţi doi membri noi ai Consiliului din rândul profesorilor de drept, pentru a evita blocajul activității structurii, comunică MOLDPRES.

În scrisoarea semnată de Musteaţă se spune că, în conformitate cu normele legale, Parlamentul Republicii Moldova, prin Hotărârea nr. 285, a desemnat în calitate de membri ai Consiliului Superior al Magistraturii pentru un mandat de 4 ani următorii profesori de drept titulari: Postu Ion, Timotin Mariana și Țurcan Serghei.

Doi dintre aceştia au aplicat pentru alte funcţii, din acest motiv este necesară delegarea a doi membri noi pentru evitarea creării unor situații de lipsă de cvorum care, în consecință, ar genera un blocaj al activității CSM și întregului sistem judecătoresc.

Potrivit Constituției, CSM este constituit din 12 membri. În componenţa acestuia intră judecători şi profesori de drept titulari, precum şi preşedintele Curţii Supreme de Justiţie, ministrul Justiţiei şi procurorul general care sunt membri de drept. Trei membri ai Consiliului Superior al Magistraturii din rândul profesorilor de drept titulari, selectaţi în mod deschis şi transparent de către Comisia juridică, numiri şi imunităţi a Parlamentului în urma unui concurs public, se aleg de către legislativ cu votul majorităţii deputaţilor.