VIRUSUL GRIPAL POATE FI COMBĂTUT PRIN DIETA BOGATĂ ÎN GRĂSIMI

Dieta bogată în grăsimi, cu conținut scăzut de carbohidrați, se dovedește a fi un real adversar împotriva virusului gripal. Cel puțin aceasta este concluzia la care au ajuns cercetătorii americani.

Un studiu realizat la Universitatea Yale a arătat că șoarecii hrăniți cu o dietă ketogenică au fost mai capabili să combată virusul gripei decât șoarecii hrăniți cu alimente bogate în carbohidrați, scrie Medical Xpress.

Dieta ketogenică – care include carne, pește, păsări de curte și legume fără amidon – activează un subset de celule T din plămâni care nu au fost asociate anterior cu răspunsul sistemului imunitar la gripă, sporind producția de mucus din celulele căilor respiratorii care pot captura eficient virusul, explică cercetătorii.

Echipa de studiu a demonstrat că șoarecii hrăniți cu o dietă ketogenică și infectați cu virusul gripal au avut o rată de supraviețuire mai mare decât șoareciiaflați la o dietă normală cu conținut ridicat de carbohidrați. Mai exact, oamenii de știință au descoperit că dieta ketogenică a declanșat eliberarea de celule T gamma delta, celule ale sistemului imunitar care produc mucus în garniturile celulare ale plămânului – în timp ce dieta bogată în carbohidrați nu a făcut-o.

Când șoarecii au fost crescuți fără gena care codifică celulele T delta gamma, dieta ketogenică nu a oferit nicio protecție împotriva virusului gripei.