Până în anul 2021, toate drumurile aflate în reparaţii vor fi date în exploatare

Chişinău, 25 nov. /MOLDPRES/. În doi ani, toate drumurile aflate în reparații vor fi date în exploatare. Pentru reparația infrastructurii vor fi alocaţi din buget 4 miliarde de lei, iar pentru restul cheltuielilor se vor căuta diferite metode de finanțare, inclusiv credite. Anunţul a fost făcut astăzi de către prim-ministrul, Ion Chicu, la finele şedinţei comune avute cu şeful statului, Igor Dodon, şi speakerul, Zinaida Greceanîi, comunică MOLDPRES.

Potrivit sursei citate, în următorii ani necesită reparații peste 1400 de km de drumuri, lucrări care ar presupune cheltuieli de aproximativ 1,4 miliarde de euro. “Noi căutăm diferite modalități de finanțare. Prima ar fi cea tradițională, pe care vom continua să o folosim. A doua modalitate – Moldova va intra pe piețe financiare internaționale prin emisii de hârtii de valoare, vom conecta țara la piețe financiare. A treia modalitate sunt creditele pe bază bilaterală”, a spus Chicu.

Şeful executivului a specificat că a iniţiat deja discuții la acest subiect cu Federaţia Rusă. „Am venit cu solicitarea către premierul rus, Dmitri Medvedev, de a deschide o linie de creditare de 500 milioane de dolari. Nu am semnat niciun acord, dar eu rămân optimist că, pentru perioada când condițiile climaterice ne vor permite să purcedem la lucrări, să avem semnat acordul și să avem acces la acest credit. Noi vom lua acești bani doar dacă condițiile vor fi convenabile”, a adăugat Chicu.

În alt context, Ion Chicu a anunțat că va efectua o vizită la Kiev în luna decembrie, unde va participa și la Summit-ul GUAM. De asemenea, el a reiterat că l-a invitat pe omologul său de la București într-o vizită la Chișinău.

Premierul a comunicat că, în săptămâna curentă, cabinetul de miniştri se va întruni miercuri, la ora 15.00, şi va discuta proiectele de legi bugetare pentru ca, până la finele anului, legislativul să aprobe bugetul de stat.