Uniunea Scriitorilor din Romania – Filiala Iasi a pierdut doi membri importanti: Andreas Rados si Traian Diaconescu

Uniunea Scriitorilor din Romania – Filiala Iasi a pierdut doi membri importanti: Andreas Rados si Traian Diaconescu. Filolog, traducător si eseist, cadru didactic universitar până la pensionare, ANDREAS RADOS a încetat din viață duminică 24 noiembrie 2019. Andreas Rados a fost unul dintre cei mai importanți filologi și traducători prin care cultura greacă și cea română s-au aflat în simbioză.
Scriitorul TRAIAN DIACONESCU a încetat din viață duminică, 24 noiembrie 2019. Cultura noastră pierde, prin plecarea la cele veșnice a lui Traian Diaconescu, pe unul dintre cei mai importanți clasiciști.Dumnezeu sa-i odihneasca in pace!

IN MEMORIAM ANDREAS RADOS

Filolog, traducător si eseist, cadru didactic universitar până la pensionare, ANDREAS RADOS a încetat din viață duminică 24 noiembrie 2019.

Andreas Rados s-a născut la   4.10.1938 (conform actelor grecesti, cele românesti prezentând data eronată 25.10.1938), în Nestorio/ Kastoria, în Grecia..

Debutează în publicistică în revista „Iasul Literar”, în 1958, iar primul volum, ca traducător, îl publică la Editura „Univers” (Rita Boumi-Pappa, Înflorire în pustiu, Bucuresti, 1974). A colaborat la numeroase periodice de prestigiu din România („Revista de istorie si teorie literară (a Academiei)”, „Secolul XX”, „Iasul Literar”, „Convorbiri Literare”, „Cronica”, „România Literară”, „Luceafărul”, „Literatorul”, „Dacia Literară”, „Ateneu”, „Orizont”, „Steaua”, „Tomis”, „Transilvania”, „Arlechin”, ,, Analele Universitătii  „Al. I. Cuza” – Iasi” etc.), din Grecia („Nea Sinora”, „Tomes”, „Ombrela”, „Grammata kai Tehnes”, „Ipeirotiki Estia”, „Nea Estia”, „Kainourghia Epohi”, „Logotehniki Dimiourghia”, precum si ziarele „I Kathimerini”, „Eleftherotypia”, „I Avghi” s.a.) si din Cipru („Pnevmatiki Kypros”, „Nea Epohi” s.a.).

 A scris numeroase studii, articole, eseuri si traduceri din si despre poeti si dramaturgi greci: Dyonissios Solomos, Kostis Palamas, Anghelos Sikelianos, Nikos Kazantzakis, Yorgos Seferis, Kostas Varnalis, Iannis Ritsos, Odysseas Elytis, Rita Boumi-Pappa, Nikos Pappas, Kostas karyotakis, Jean Coutsocheras, Menelaos Ludemis, Manolis Anagnostakis, Gheorghios Vafopoulos, Takis Varvitsiotis, Anestis Evanghelou, Melissanthi, Miltos Sahtouris, Ghiorghis Kotsiras, Iakovos Kabanellis, Kostas Sterghiopoulos, Stratis Karras, Kostas Asimakopoulos, Nasos Vayenas, Kostas Papagheorghiou, Iannis Kontos, Kostas Montis, Kypros Hrisanthis, Kyriakos Haralambidis etc. (circa 120 de poeti din Grecia si Cipru).

De asemenea, a tradus si comentat în greceste 20 de poeti români, dintre care: Nicolae Labis, Nichita Stănescu, Marin Sorescu, Ana Blandiana, Ioanid Romanescu, Cezar Baltag, Stefan Augustin-Doinas, Horia Zilieru, Mihai Ursachi, Aurel Rău s.a.

A publicat studii si articole pe marginea unor opere din literatura universală, în principal despre Mihail Solohov, Anton Pavlovici Cehov, Pablo Neruda, Nikolai Vaptarov, Nazim Hikmet, Mihail Lermontov, Konstantin Simonov s.a.

 În 1994, sub îngrijirea lui Andreas  Rados,  se inaugurează la revista „Cronica” din Iasi unica pagină specială de cultură greacă (la acea vreme) din România, sub titlul „Spiritul elen – Confluente europene”, care a durat până în anul 2000.

A fost membru fondator si presedinte al Fundatiei pentru Promovarea Culturii Balcanice si Europene „Rigas Feraios” din România.

Premii si distinctii: Premiul si Diploma Clasa I, din partea Uniunii Literatilor Greci, pentru promovarea si răspândirea literelor grecesti în România si a celor românesti în Grecia, în 1984;  Premiul Uniunii Scriitorilor din România – Filiala Iasi, pentru promovarea si răspândirea literelor grecesti în România si a celor românești în Grecia; Premiul revistei „Cronica” din Iasi, pentru promovarea si răspândirea, prin intermediul acestui periodic, a culturii grecesti în România si invers;  Placheta omagială din partea Uniunii Elene din România, pentru aportul său la înfiintarea si dezvoltarea acestei organizatii;  Premiul Uniunii Scriitorilor din România – Filiala Iasi, pentru volumul antologic Soarele Verginei – Poeti moderni ai Salonicului, recunoscut ca valoare distinctă în cadrul concursului literar (2006); Diplomă de Onoare, la Festivalul International de poezie Nichita Stănescu, Editia a XX-a, Ploiesti, 21-30 martie 2008; Medalia aniversară a Uniunii Scriitorilor din România, cu prilejul Centenarului înfiintării Societătii Scriitorilor Români (Bucuresti, 2008); Diploma de Excelentă – Filiala Iasi a U.S.R., 2008,2018.

Andreas Rados a fost unul dintre cei mai importanți filologi și traducători prin care cultura greacă și cea română s-au aflat în simbioză.

IN MEMORIAM TRAIAN DIACONESCU

Scriitorul TRAIAN DIACONESCU a încetat din viață duminică, 24 noiembrie 2019.

Născut la data de 14 iulie 1939, sat Boghea, com. Bălcesti, jud. Vâlcea, Traian Diaconescua absolvit Universitatea din Bucuresti, Facultatea de Filologie, sectia de Limbi clasice 1958-1963.
A tipărit 35 volume de autor (studii și traduceri), a publicat 18 volume de poezie originală; a colaborat la peste 50 volume colective cu profil de filologie clasică si a publicat peste 200 de lucrări (studii, articole, recenzii) în reviste academice sau de cultură din tară sau din străinătate.

Dintre volumele de poezie publicate amintim: Anotimpul AcropoleiMeridianul SocrateFlăcări în memorie, Zodia clepsidrei, Clopote în AtlantidaDuh peste ape, Pelerin la TusculumDrum spre EleusisFerestre de solstițiuFantoma lui Minos, Patul lui ProcustInelul lui Saturn,Sabia lui Damocles, Pînza PenelopeiSeminția lui Dedal, Fum în ColchidaFirul Ariadnei, Lira lui Amfion.

Premii științifice si literare: Premiul Academiei Române 1984, pentru lucrarea Seneca, Tragedii, vol. I-II, Bucuresti, Univers, 1982; Premiul International “Francesco Petrarca”, conferit la Certamen Poeticum, Avignon 1979; Premiul Muzeului Național al Literaturii Române, București, 2010 etc.

A fost membru al Uniunii Scriitorilor din România, 1980, membru al Societătii de studii clasice din România, 1960, membru al Societătii de Filologie Română, 1965, membru al Uniunii de Studii latine, 1990, membru al Societătii de dramă antică de la Siracuza, 1992 etc.

Cultura noastră pierde, prin plecarea la cele veșnice a lui Traian Diaconescu, pe unul dintre cei mai importanți clasiciști.