Albania:16 persoane şi-au pierdut viaţa în urma cutremurului

Echipele de salvatori căutau marţi printre dărâmături în speranţa găsirii de supravieţuitori în urma celui mai puternic seism care a lovit Albania în ultimele decenii şi care a provocat 16 decese, sute de persoane fiind rănite, potrivit AFP.




În urma seismului de 6,4 grade, produs la ora locală 3:54 (2:54 GMT), mai multe clădiri s-au prăbuşit prinzând victimele sub dărâmături.


Locuitorii din Tirana au ieşit panicaţi pe străzi, potrivit unui jurnalist AFP. Oraşul de coastă Durres, precum şi localitatea Thumane, situată în nordul capitalei, au fost cele mai grav afectate, clădiri întregi transformându-se în mormane de moloz.

Potrivit celui mai recent bilanţ comunicat de ministrul Apărării, 16 persoane şi-au pierdut viaţa în urma cutremurului.

Mai multe cadavre au fost extrase dintre dărâmături în oraşul Durres, unde un hotel s-a prăbuşit, iar alte clădiri au fost grav avariate. Alte trupuri neînsufleţite au fost descoperite printre dărâmături în localitatea Thumane.

În oraşul învecinat Kurbim, un bărbat de 50 de ani şi-a pierdut viaţa după ce a sărit panicat de la fereastra imobilului său, căzând în gol mai multe etaje. Un alt bărbat a decedat într-un accident de maşină după ce şoseaua a fost avariată, potrivit aceleiaşi surse.

Sursa foto: ATA

Ministrul Sănătăţii a precizat că circa 600 de persoane rănite uşor au primit îngrijiri medicale în spitalele de pe tot teritoriul ţării.

Autorităţile au mobilizat circa 300 de militari. De asemenea, circa 1.900 de poliţişti participă la operaţiunile de salvare.

Până la prânz, circa 40 de persoane au fost scoase de sub dărâmături. Nu se cunoaşte numărul persoanelor prinse încă sub moloz.

La Durres, soldaţi şi poliţişti încercau să scoată mai multe persoane, printre care femei şi copii, blocate sub dărâmături după prăbuşirea unui imobil de cinci etaje, potrivit jurnaliştilor AFP.

Sursa foto: ATA

„Este groaznic, este oribil. Sper că îi vor scoate în viaţă”, spune cu lacrimi în ochi Astrit Cani, un rezident de 25 de ani.

Operaţiuni de salvare similare au loc la Thumane, unde echipele de salvatori caută printre dărâmăturile unui imobil de cinci etaje.

Unităţile de învăţământ au fost închise marţi.

La solicitarea autorităţilor albaneze, Uniunea European a activat Mecanismul de Protecţie Civilă Europeană, potrivit agenţiei albaneze ATA.

„Am mobilizat sprijin imediat pentru a veni în ajutorul autorităţilor locale , iar echipe de salvatori venite din Italia, Grecia şi România sunt deja pe drum”, a anunţat Comisia Europeană pe Twitter.

România trimite în Albania o echipă de căutare – salvare alcătuită din aproximativ 50 de persoane, potrivit anunţului făcut de şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat.

Totodată, a fost activat sistemul Copernicus pentru obţinerea de imagini satelitare ale zonelor afectate, iar Centrul de coordonare a răspunsului la situaţii de urgenţă al Uniunii Europene este în legătură cu autorităţile albaneze şi continuă să monitorizeze situaţia, potrivit ATA.

Seismologul albanez Rrapo Ormeni a declarat la un post de televiziune că în regiune s-au produs mai multe seisme puternice în regiunea Durres începând cu 1926.

Epicentrul seismului a fost localizat în Marea Adriatică, la 34 de kilometri nord-vest de Tirana, la o adâncime de 10 kilometri, potrivit Centrului seismologic euro-mediteraneean.

Cutremurul a fost urmat de mai multe replici, cel mai puternic dintre acestea având magnitudinea de 5,3, potrivit centrului seismologic.

Primul seism a fost resimţit în mai multe regiuni din Balcani, la Sarajevo (la o distanţă de circa 400 de kilometri), în Bosnia sau la Novi Sad (circa 700 de kilometri), în Serbia, potrivit presei şi alertelor publicate de locuitori pe reţelele de socializare.AGERPRES