Chişinău, 27 nov. /MOLDPRES/. Cabinetul de miniștri a aprobat, în cadrul ședinței de astăzi, proiectul Legii bugetului de stat pentru anul 2020, la venituri în sumă de 44,1 miliarde de lei și cheltuieli estimate la 51,5 miliarde de lei, la un deficit de 7,4 miliarde de lei, informează MOLDPRES.
Proiectul legii bugetului de stat pentru anul 2020 este construit pe o creștere economică de 3,8 la sută, o inflație medie anuală de 5,7 la sută, o majorare a exporturilor cu 9,0 la sută și o sporire a importurilor de 7,1 la sută. Totodată, în anul viitor, salariul mediu lunar se va ridica, potrivit estimărilor, la 7953 lei, ceea ce reprezintă o creștere nominală cu 8,7 la sută față de anul precedent.
”Bugetul prognozat pentru anul 2020 este unul destul de echilibrat, realist și pune un accent sporit pe componenta investițională”, a menționat în ședința Guvernului ministrul Finanțelor, Serghei Pușcuța.
Cheltuielile se vor mări urmare a lansării unor programe noi de cheltuieli în domeniul protecției sociale. Printre măsurile care urmează a fi întreprinse în acest sens se numără majorarea cuantumului ajutorului pentru perioada rece a anului, majorarea cuantumului alocațiilor sociale de stat pentru persoanele cu dizabilități și cele vârstnice, acordarea unui suport unic de 700 de lei beneficiarilor de pensii și alocații sociale de stat, indexarea pensiilor de două ori pe an.
Totodată, vor fi asigurate financiar programele actuale de cheltuieli, precum: Fondul rutier (1,7 miliarde de lei, inclusiv transferuri bugetelor locale), Fondul național de dezvoltare a agriculturii și a mediului rural (un miliard de lei), Fondul național de dezvoltare regională (220 milioane de lei), Fondul de eficiență energetică (80 milioane de lei). Pentru implementarea Programului de stat „Prima casă” se prevăd alocaţii în sumă de 70 milioane de lei, inclusiv 50 milioane pentru onorarea garanţiilor de stat în cadrul programului.
Proiectul de buget pentru anul 2020 prevede majorarea considerabilă a componentei investiționale. Astfel, anul viitor vor derula circa 72 de proiecte finanțate din surse externe, cele mai importante dintre acestea vizează dezvoltarea infrastructurii drumurilor.
Estimările pentru Bugetul Public Național pentru anul 2020, care include bugetul de stat, bugetul asigurărilor sociale de stat, Fondul asigurărilor obligatori medicale și bugetul administrațiilor publice locale, prevăd o creștere a veniturilor și cheltuielilor de circa 8,9 la sută și respectiv 10,2 la sută. Veniturile globale ale bugetului public naţional se estimează în sumă de circa 69,2 miliarde de lei, iar cheltuielile de 76,6 miliarde de lei. În aceste condiții, deficitul bugetar este prognozat în sumă de 7,3 miliarde de lei.
Totodată, astăzi a fost aprobat proiectul Legii bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2020 și cel al Legii fondurilor de asigurări obligatorii de asistență medicală pe anul 2020. Bugetul asigurărilor sociale de stat și fondurile de asigurare obligatorie de asistență medicală vor fi echilibrate, fără a înregistra un deficit sau un excedent. La bugetul asigurărilor sociale de stat sunt prognozate venituri de peste 23,4 miliarde, iar la fondurile de asigurare obligatorie de asistență medicală venituri în sumă de peste 8,3 miliarde de lei.
Documentele respective urmează să fie examinate și adoptate de Parlament.