Guvernul german pregăteşte un proiect de lege prin care antisemitismul va fi pedepsit mai sever

Guvernul german a anunţat joi că pregăteşte un proiect de lege prin care antisemitismul va fi considerat circumstanţă agravantă şi va fi pedepsit mai sever, la câteva săptămâni după un atac împotriva sinagogii din Halle, în estul ţării, transmite AFP.

‘Mi-e ruşine de faptul că evreii din Germania nu se mai simt în siguranţă, până în punctul în care mulţi dintre ei se gândesc să plece din ţară’, a declarat ministrul justiţiei, social-democrata Christine Lambrecht, în Bundestag.

Guvernul va prezenta un proiect de lege care va înăspri pedepsele dacă delictul sau infracţiunea a avut o motivaţie antisemită, a anunţat ea.

‘Trebuie să trimitem un semnal clar împotriva antisemitismului’, a subliniat ministrul german.

Cancelarul Angela Merkel a promis ‘toleranţă zero’ şi s-a angajat să intensifice ‘combatarea urii’ după atacul împotriva sinagogii din Halle (Saxonia Inferioară), soldat cu doi morţi în ziua celebrării sărbătorii evreieşti Yom Kippur.

Bilanţul ar fi fost şi mai grav dacă atacatorul, provenit din mişcarea de extremă dreapta, ar fi reuşit să intre în sinagogă, unde se aflau în jur de 50 de persoane.

Preşedintele Consiliului Central Evreiesc din Germania, Josef Schuster, a salutat în anunţ un ‘pas important spre o reprimare coerentă a infracţiunilor antisemite’.

Recrudescenţa actelor antisemite în Germania îngrijorează, anul trecut înregistrându-se o creştere de aproape 20% faţă de 2017, conform statisticilor poliţiei.

Textul legislativ va include şi alte măsuri anunţate după atacul de la Halle, precum obligaţia pentru reţelele sociale de a semnala poliţiei mesajele de ameninţare cu moartea, sau o mai bună protecţie a aleşilor ameninţaţi. Această măsură a fost decisă după asasinarea în iunie a unui ales local pro-migranţi, Walter Lübcke, de către un agresor presupus a proveni din mişcarea neonazistă.AGERPRES/