Parchetul olandez a acuzat Moscova că a ”autorizat” un suspect ucrainean în cazul exploziei avionului de pe zborul MH17 să părăsească Rusia

Parchetul olandez a acuzat luni Moscova că a ”autorizat” un suspect ucrainean în cazul exploziei avionului de pe zborul MH17 să părăsească Rusia şi să revină în estul Ucrainei, refuzând să accepte cererea de extrădare formulată de Olanda, transmite AFP.

Volodimir Ţemakh, un fost responsabil al separatiştilor pro-ruşi, a fost predat Rusiei în septembrie în cadrul unui schimb de prizonieri între Kiev şi Moscova.

Olanda i-a solicitat imediat Rusiei să îl extrădeze pe Ţemakh, suspectat de anchetatorii olandezi de implicare în prăbuşirea, în 2014 în estul Ucrainei, a avionului ce efectua zborul MH17.

”Potrivit presei, Ţemakh s-a întors deja la reşedinţa sa din estul Ucrainei”, a declarat luni Parchetul olandez într-un comunicat.

”Ministerul Public a ajuns la concluzia că Rusia l-a autorizat voluntar pe Volodimir Ţemakh să părăsească Federaţia Rusă şi a refuzat să dea curs cererii olandeze, contrar obligaţiilor ei în virtutea Convenţiei europene privind extrădarea”, a indicat Parchetul olandez.

Convenţia europeană privind extrădarea, intrată în vigoare în 1957, este gestionată de Consiliul Europei, organizaţie din care Rusia face parte din 1996.

În vârstă de 58 de ani, Volodimir Ţemakh fusese arestat în iunie de serviciile secrete ucrainene la domiciliul său aflat pe teritoriul controlat de separatişti.

Ulterior, el a fost transferat în Rusia în cadrul unui schimb de prizonieri, în pofida apelurilor Olandei ca el să nu fie predat Moscovei.

La 17 iulie 2014, un avion Boeing al companiei Malaysia Airlines, care decolase de la Amsterdam cu destinaţia Kuala Lumpur, a fost lovit în zbor de o rachetă BUK de concepţie sovietică deasupra zonei de conflict cu separatiştii pro-ruşi din estul Ucrainei. Toate cele 298 de persoane aflate la bordul avionului au murit.

Trei ruşi şi un ucrainean vor fi aduşi în faţa justiţiei olandeze în martie 2020 pentru rolul lor în această tragedie. Ei vor fi probabil judecaţi în contumacie, Rusia şi Ucraina netransferând peste hotare cetăţenii lor urmăriţi în străinătate. AGERPRES