RISC MAI MARE DE FRACTURI LA FEMEILE ÎN VÂRSTĂ CARE DORM PUȚIN – STUDIU

Femeile care dorm mai puțin de cinci ore pe noapte și cele care dorm șapte ore prezintă diferențe de masă osoasă echivalente cu aproximativ un an de îmbătrânire, arată un studiu realizat în Statele Unite, pe aproximativ 11.000 de persoane. Autorii atrag atenția că acest lucru crește riscul de fracturi.

Prea puțin somn, risc mai mare de fracturi

„Ne-am bazat pe munca anterioară, care a arătat că femeile care dormeau prea puțin aveau un risc mai mare de fracturi”, a spus medicul epidemiolog care a condus echipa de studiu, dr. Heather Ochs-Balcom, de la școala de sănătate publică de la Universitatea din New York, Buffalo, citată de Reuters.

Cercetătorii au analizat datele din Studiul pentru Inițiativa Sănătății Femeilor, care inițial a inclus 161.808 femei cu vârste cuprinse între 50 și 79 de ani, testate la 40 de centre clinice și monitorizate o perioadă mai lungă de timp.

Dintre acestea, unui număr de 11.084 de femei le-a fost evaluată densitatea osoasă și le-au fost transmise chestionare privind somnul.

Folosind șapte ore de somn ca punct de referință, cercetătorii au descoperit că femeile care dormeau doar cinci ore sau mai puțin aveau masa osoasă mai mică în întregul corp, șold, gât și coloana vertebrală. De asemenea, au fost de două ori mai predispuse la osteoporoză măsurată la nivelul întregului corp, cu 63% mai predispuse la osteoporoză măsurată la nivelul capului femural și cu 28% mai predispuse la osteoporoză măsurată la nivelul coloanei vertebrale. Femeile care au dormit șase ore pe noapte au avut un risc ușor crescut la măsuratorile la coloana vertebrală și la nivelul întregului corp. 

Cercetătorii notează că studiul nu poate determina dacă somnul scurt provoacă modificări în sănătatea oaselor. Este important să se ia în considerare și posibilitatea ca densitatea minerală osoasă mai mică să fie legată, cel puțin parțial, de factori care afectează și somnul, mai arată cercetătorii