RUJEOLA A UCIS 53 DE OAMENI ÎN SAMOA

2 decembrie 2019 / Ștefan Ionescu

Guvernul statului Samoa își va închide ușile joi și vineri și va trimite funcționarii publici în teren, pentru a ajuta la combaterea epidemiei de rujeolă, a anunțat prim-ministrul țării insulare. Toți angajații statului, cu excepția celor care ajută la furnizarea apei și a energiei electrice în țară, vor participa joi și vineri la campania de vaccinare, oferind asistență oficialilor de sănătate publică.

Cincizeci și trei de oameni, 48 dintre ei copii mai mici de 4 ani, au fost uciși de boală în ultimele săptămâni, în condițiile în care niciuna dintre victime nu era vaccinată. Potrivit guvernului, numărul persoanelor infectate este de 3.728.

Decizia de a închide serviciile guvernamentale timp de două zile este cea mai recentă dintr-o serie de pași drastici luați de autorități pentru a opri răspândirea unei boli despre care se credea că este aproape eliminată la nivel global, dar care a avut o revenire în ultimii ani.

Din cauza crizei, școlile din Samoa au fost închise pe perioadă nedeterminată în 17 noiembrie. În plus, prezența copiilor este interzisă la toate adunările publice și în locurile în care „se adună un număr mare de oameni”.

Rujeola, revenire în forță în lumea întreagă

Guvernul Samoa a declarat oficial stare de urgență pe 15 noiembrie, potrivit UNICEF, și a început o campanie de vaccinare în masă cinci zile mai târziu. Premierul țării din Pacific a anunțat că 58.000 de persoane, mai mult de un sfert din populație, au fost vaccinate de la începutul campaniei până acum.

Rujeola a revenit în forță în întreaga lume, atât în țările cu venituri mari din America și Europa, cât și în țările cu venituri mai mici din Asia și Africa, alimentată parțial de reticența la vaccinare și de lipsa accesului la imunizare. În 2018, la nivel global au fost raportate aproape 350.000 de cazuri de rujeolă, potrivit UNICEF, mai mult decât dublu față de 2017.