Activitatea de transplant a cunoscut o uşoară revigorare în ultimele luni, depăşind numărul de donatori din ultimii 2 ani, de la începutul anului până în prezent fiind realizate 71 de prelevări multiorgan, informează Agenţia Naţională de Transplant, într-un comunicat remis joi.
„În ultimele luni, activitatea de transplant a cunoscut o uşoară revigorare, depăşind numărul de donatori din ultimii 2 ani: 71 de prelevări multiorgan de la începutul anului. Există o tendinţă de susţinere şi dezvoltare a acestei activităţi, care se concretizează în salvarea de vieţi omeneşti, de cetăţeni români care pot beneficia în România de această intervenţie chirurgicală complexă, care reprezintă pentru mulţi dintre ei unica şansă de supravieţuire”, afirmă ANT.
Potrivit sursei citate, de la începutul anului, datorită donatorilor în moarte cerebrală din România au fost salvate 55 de vieţi prin transplant de ficat (din care unul în sistemul Eurotransplant), 127 prin transplant de rinichi, 7 prin transplant de plămâni (din care 4 în Eurotransplant) şi 10 prin transplant de cord (din care 4 în Eurotransplant).
ANT afirmă că până în prezent funcţionează cu succes activitatea de transplant doar în câteva unităţi sanitare.
„Există o tendinţă de susţinere şi dezvoltare a acestei activităţi, care se concretizează în salvarea de vieţi omeneşti, de cetăţeni români care pot beneficia în România de această intervenţie chirurgicală complexă, care reprezintă pentru mulţi dintre ei unica şansă de supravieţuire. Activitatea de prelevare este una dintre cele mai importante etape ale mecanismului sistemului de transplant. Din păcate, până în prezent, funcţionează cu succes doar în câteva unităţi sanitare, în care a existat disponibilitatea de a construi în ani de zile, cu mult efort, dăruire şi implicare, o echipă de coordonare de transplant”, susţine ANT. AGERPRES