Fostul ministru al Muncii, Lia Olguţa Vasilescu, susţine că nu este necesară o altă lege a pensiilor

Play

Fostul ministru al Muncii, Lia Olguţa Vasilescu, susţine că nu este necesară o altă lege a pensiilor, în condiţiile în care actuala legislaţie corectează toate inechităţile din sistem, cu condiţia ca toate pensiile să fie recalculate.

Precizările acesteia vin după ce şeful statului a declarat joi că o nouă lege a pensiilor ar fi utilă, având în vedere inechităţile semnalate.

„A ieşit şi Klaus Iohannis să se plângă că trebuie o noua lege a pensiilor, fiindcă a noastră nu corectează inechităţile… El spune, de fapt, ce i-a spus ministra Baubau care, de regulă, nu înţelege nimic din acel minister! Reiau: noua lege a pensiilor corectează inechităţile din sistem, dar pentru asta trebuie recalculate toate pensiile. Termenul pentru recalcularea a peste 5 milioane de pensii este anul 2021, când se intră pe noua formulă de calcul care se cheamă VPR (valoare punct referinţă). Nu le trebuie altă lege, trebuie să o aplice pe asta, care nu a intrat în vigoare decât cu creşterea punctului de pensie în 2019 şi ar trebui ca şi în 2020 să crească punctul la 1.775 lei”, a scris Vasilescu pe Facebook.

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat joi că o nouă lege a pensiilor ar fi utilă, având în vedere inechităţile semnalate în actuala legislaţie, dar a subliniat că acest lucru nu se rezolvă „într-o lună – două”, ci în urma unei analize „serioase şi atente” făcute de Guvern.

„Eu cred că o nouă lege a pensiilor ar fi utilă în condiţiile în care foarte mulţi şi pensionari, şi conducători de instituţii publice semnalează inegalităţi şi inechităţi în actuala lege a pensiilor, dar asta este o chestiune care nu se rezolvă nici într-o lună, nici în două. Sunt convins că Guvernul Orban va face o analiză serioasă, atentă, a chestiunilor şi în măsura în care va fi nevoie de o nouă lege se va discuta la momentul potrivit”, a spus Iohannis. AGERPRES