GUVERNUL IA IN CALCUL POSIBILITATEA CA REZIDENȚIATUL SĂ SE DESFĂȘOARE ȘI ÎN SPITALE JUDEȚENE SAU PRIVATE

Guvernul va evalua mâine o posibilă ordonanță de urgență pentru desfășurarea rezidențiatului și în spitalele militare, județene sau private.

”Până în momentul de faţă, asistam la monopoluri legate de rezidenţiat în doar câteva centre universitare. Prin ordonanţa pe care intenţionăm să o dăm mâine, practic, permitem şi Spitalului Militar, spitalelor militare din ţară, spitalelor judeţene, spitalelor private să poată să desfăşoare programe de rezidenţiat, astfel încât tineri care sunt finanţaţi prin locurile obţinute la rezidenţiat să poată să facă practică în spitale, să poată să îşi pună la dispoziţia sistemului medical românesc cunoştinţele şi munca pe care pot să o depună”, a declarat Turcan la finalul şedinţei Biroului Executiv al PNL.

În această sesiune au depus dosarele pentru participare la concursul de rezidențiat un număr de 8 876 candidați (6283 pentru medicină, 1740 pentru medicină dentară, 853 pentru farmacie).

Aceștia au concurat pe un număr de 4.710 locuri și posturi pe cele 3 domenii de pregătire (3960 locuri și posturi la domeniul medicină, 398 medicină dentară și 256 farmacie și 96 locuri pentru ministerele cu rețea sanitară proprie – MApN, Ministerul Justiției și MAI).

Ministerul Sănătății a dat asigurări că toți cei care obțin peste 60% din punctajul maxim vor beneficia de un loc. 

În perioada 17-19 decembrie 2019 se va face alegerea posturilor/locurilor de candidați în funcție de punctajul obținut.

Între 6-14 ianuarie 2020, viitorii rezidenți vor semna contractele individuale de muncă cu unitățile sanitare, iar între 14-16 ianuarie se va face repartiția pe clinici de pregătire.

Încadrarea în unitățile medicale ca rezidenți este prevăzută în 1 februarie 2020.