Creșterea calității serviciilor medicale reprezintă obiectivul strategic al Spitalului Clinic de Recuperare Iași, aflat în subordinea municipalității ieșene, iar dotarea cu echipamente medicale performante reprezintă un deziderat fundamental al unității medicale spitalicești. În luna decembrie a anului 2019, cu fonduri de la bugetul local al Municipiului și din veniturile proprii ale spitalului, au fost livrate și recepționate echipamente pentru Secția Clinică Recuperare Medicală Respiratorie în valoare de 873.000 lei. Astfel, Secția Clinică Recuperare Medicală Respiratorie a fost dotată cu echipamente medicale performante, moderne, cu rezultate remarcabile asupra persoanelor cu afecțiuni pulmonare dizabilitante în continuă ascensiune, pentru a le crește speranța de viață activă, autonomia (capabilitatea de a se autoîntreține) și de a fi productive pentru societate:
1. Analizor al compoziției corporale prin pletismografie / Metabolimetru gold
Analizorul compoziției corporale prin metoda pletismografiei reprezintă standardul de aur pentru aceste determinări, deoarece nu utilizează raze X, nu necesită condiții speciale de instalare și exploatare, permite măsurători complexe (compoziția corporală, cheltuiala energetică totală, rata metabolică de repaus, volumul de gaz toracic etc.), permite reluarea repetată a testării și efectuarea unui test în maximum 2 minute, permițând evaluarea pacienților de până la 250 de kilograme.
Aceste măsurători ale compoziției corporale și evaluarea metabolică au numeroase aplicații clinice și în cercetare, atât la persoanele cu obezitate, la vârstnici, cât și la pacienții cu afecțiuni pulmonare cronice, care evoluează în timp cu pierdere accentuată de masă musculară, ceea ce conduce la scăderea calității vieții acestora, alterarea rezultatelor programelor de antrenament fizic și înrăutățirea prognosticului vital.
2. Platforma spirometrie cu opțiuni de extindere DLCO_spalare azot_bodipletismograf, testare de efort, volume pulmonre totale etc. (Quark PFT Module)
Această platformă reprezintă un sistem de testare funcțională pulmonară de tip modular, care permite diferite tipuri de testări de o mare acuratețe, repetabile și la un pret convenabil, ceea ce o face extrem de utilă în activitatea de reabilitare pulmonară, atat în etapa de evaluare premergătoare includerii în programul de reabilitare, cât și pentru monitorizarea și evaluarea rezultatelor programului de antrenament și al planului terapeutic. Dispozitivul permite interpretarea automată a testelor, bazată pe cele mai noi recomandări ale ghidurilor de specialitate.
În configurația de bază, platforma permite testarea spirometrică, cu test bronhodilatator și cu sisteme avansate de control al calității probei, precum și interpretarea rezultatelor pe baza ghidurilor ATS/ERS și GOLD.
Modulele opționale, care se pot atașa la platforma de spirometrie, includ bodypletismografia – standardul de aur pentru măsurarea volumelor pulmonare, determinarea DLCO (difuziunea pulmonară a CO), măsurarea volumelor pulmonare prin metoda spălării cu azot – oferă o imagine asupra capacității pulmonare reziduale funcționale, evaluarea mecanicii ventilatorii, precum și testarea cardiopulmonară de efort (CPET), măsurarea presiunilor maxime inspiratorii și expiratorii la nivelul cavității bucale (MIP/MEP), marcheri ai capacității de efort a musculaturii respiratorii.
Aceasta platformă și modulele sale pot oferi o imagine completă și complexă a bolnavului pulmonar cronic, optimizând evaluarea, monitorizarea și reabilitarea acestor categorii de bolnavi, cu implicații deosebite în activitatea clinică și de cercetare.
3. Ergometru pentru zona musculară superioară
Ergometrele sunt dispozitive extrem de utilizate în activitatea de recuperare respiratorie și cardiovasculară, atât pentru testarea standardizată de efort, cât și pentru antrenamentul la efort fizic dozat.
Ergometrul pentru membrele superioare are un design adaptat pentru antrenamentul acestora sau pentru subiecții cu dizabilități, inclusiv pentru cei aflați în cărucior cu rotile, permițând dezvoltarea masei musculare la nivelul membrelor superioare și, în același timp, îmbunătățind dinamica ventilatorie a cuștii toracice și utilizarea musculaturii respiratorii.
La fel ca și cicloergometrul clasic, acesta este prevăzut cu cinci protocoale pre-setate de antrenament, în conformitate cu ghidurile de specialitate, și alte 10 protocoale disponibile, în funcție de necesitățile practice.
Instrumentul este de bază în sala de antrenament fizic al pacienților cu afecțiuni respiratorii cronice, care înregistrează pierdere generalizată progresivă de masă musculară, cu agravarea dispneei, alterarea prognosticului pe termen mediu și lung și scăderea calității vieții.
4. Dispozitiv de determinare a NO în aerul expirat (NO Breath Pack)
Inflamația căilor respiratorii este un proces central în astm și alte boli ale aparatului respirator (BPOC, boli interstițiale pulmonare). Determinarea oxidului nitric fracționat in aerul expirat (FeNO) este o metodă nouă de diagnostic si monitorizare a severității condiției inflamatorii din astmul bronșic.
Determinarea FeNO are multiple beneficii:
- Metodă neinvazivă, rapidă și ușor de efectuat
- Ajută la prescrierea corectă a tratamentului
- Evaluează răspunsul pacientului la tratament
- Evaluează complianța pacientului la tratament
- Ajută la diferențierea astmului bronșic cu componenta alergica de cel non-alergic
În contextul programului de reabilitare pulmonară, este o metodă foarte utilă de optimizare a tratamentului farmacologic al pacientului astmatic, ceea ce permite obținerea de rezultate maximale în urma programului de recuperare.