Breaking News

URZEALA LIBERALILOR

Iată-l pe Klaus Werner Iohannis în rolul premierului activ, atent la tot ce mișcă-n mințile miniștrilor conduși de Ludovic Orban. Asumarea răspunderii a fost îmbrățișată de actuala Putere ca fiind o soluție șmecherească la ordonanţele de urgență, gândind că doar așa se mai pot strecura şopârlele atât de necesare fentării adevăratelor dezbateri în Parlamentul României. De fapt, ordonanţa de urgență și asumarea răspunderii guvernului are aceeași încărcătură de ocolire a dezbaterii parlamentare, chiar dacă în cazul asumării răspunderii există și posibilitatea moțiunii de cenzură, ce poate duce la demiterea guvernului, prin votul parlamentului. De această data, acest pas în abis are o prezumtivă protecție generată de spaima alegerilor anticipate, pe care fiecare parlamentar o poartă în ranița sa de ales al poporului. Dizolvarea Parlamentului nu se măsoară în binele adus poporului, cât mai ales în răul pe care îl simte la teşcherea cel rămas pe dinafară, fără votul reprezentativ purtător de imunitate și, mai ales, de indemnizații greu de înlocuit. Întreruperea unui mandat parlamentar echivalează cu scoaterea acestuia din calculul pensiilor suplimentare, materializând formula lingvistică ”s-a înecat ca țiganul la mal”, fără ca această formulă să aibă înțelesuri șovine, ”care are drept scop ațâțarea vrajbei naționale și a urii între popoare sau între naționalități conlocuitoare, propagarea rasismului și exclusivismului național”.
Iată cum suntem chemați în galerie să asistăm la întoarcerea feței celor care pe timp de opoziție au desenat un picior îndreptat spre posteriorul Puterii, fiind pur și simplu condamnați să simtă ei lovitura cu efect devastator, cel puțin pentru hemoroizi, dar și pentru neuronii exilați în vârf de creier.
Nici după 30 de ani, de la câștigarea nesperată a libertății, nu ne-am obișnuit cu traiul din Opoziție, mult mai relaxant, mult mai acaparator de liniște și de armonie, de șanse nebănuite de a forța cele mai neaşteptate alianţe.
Dacă Puterea erodează se poate spune că Opoziția te binecuvântează. Te face să fii prezent, printr-o absență insesizabilă, în care poți să-ți urmărești interesul personal în limitele interesului național. Opoziția înseamnă, înainte de toate, prietenie, înțelegere, curtoazie, timp berechet pentru comentarii, interpretări și ,mai ales, pentru atacuri virulente, aplicate sub centura celor care nu au avut ce face și au ajuns la putere, spațiul minat și încrâncenat în care totul funcționează cu cătarea ocupată nu de un ochi, ci de peste 18 milioane de ochi. Fracturarea astfel produsă, între Putere și Opoziție, poate fi comparată cu Iadul și Raiul cele două ipostaze ale veșniciei. Mai există o minoritate greu de apreciat, din cadrul Opoziției, care încearcă să facă prezența, să slujească ideea că totuși și în Opoziție se lucrează, emiţând mesaje, de regulă de avertizare, ceea ce nu dau de înțeles că suntem pe mâini bune, că alternanţa la guvernare poate fi considerată cu acel câine de pază care nu ne-a uitat, care ne ține în stăpânirea sa.
„Nu vom depune o moțiune doar de dragul de a depune o moțiune. Aș dori ca domnul Orban să realizeze că este la guvernare. Cu toții auzim în fiecare zi de ce nenorociri a făcut PSD. Altceva concret eu nu am auzit. Doar că nu mai ai voie să cumulezi pensia cu salariul și nu mai știu ce n-ai voie să mai faci.
Domnul să o ia mai încet și să îl mai liniștească sau să îl schimbe pe ministrul Finanțelor că după declarația lui cu contabilitatea dublă a ajuns euro la 5 lei. Dacă vor vrea să vândă CEC-ul vom depune moțiune de cenzură.
Românii au hotărât să nu se mai dea OUG pe Justiție. Acum au găsit acest artificiu cu asumarea răspunderii. Noi ne-am luat porția pentru că nu am fost suficient de transparenți în ce privește Justiția. Vom vedea dacă depunem moțiune de cenzură, în funcție de cum vor depune asumarea răspunderii, separat sau nu.
Este incorectă discuția privind alegerile în două tururi, să schimbi regulile în timpul jocului. Putem să discutăm pentru 2024. Dacă vor depune asumare pentru alegerile în două tururi, categoric vom depune moțiunea de cenzură. Am văzut că UDMR nu susține alegerile în două tururi.
E cazul să se adune mai mulți, să muncească mai mult. Dacă PSD și-a dat jos două guverne, de ce nu ar face și PNL la fel, ca să ajungă la anticipate? A încercat și PSD, domnul Adrian Năstase, în 2003, și atunci decizia PSD a fost că nu e corect să facem când tu, ca partid, nu ești pe val. Una dintre greșelile majore ale PSD au fost schimbările de guvern Grindeanu, Tudose și toți cei 72 de miniștri și s-a văzut la alegerile europarlamentare.
Alegerile anticipate pornesc când nu există o majoritate conturată. (dacă ar exista un conflict între Iohannis și Orban pe neînțelegerile privind alegerile anticipate) Nu știu, dar m-aș bucura. Normal, ca partid de opoziție m-aș bucura”, a declarant Marcel Ciolacu, liderul interimar al PSD și președintele Camerei Deputaților.
Între timp, la Senat, PSD și-a încordat mușchii pentru a arăta că este un mort care respiră și care este în stare să pună liberalilor călcâiul pe aorta, trecând moțiunea simplă depusă împotriva ministrului de Finanțe al guvernului Orban, Florin Cîțu. Scorul de 59 de voturi pentru și 56 împotriva moțiunii simple devine decisive pentru PNL în a-și măsura șansele pentru o asumare a răspunderii guvernamentale. În spatele acestei vizibile ”slăbiciuni” oare ce urzesc liberalii?
ADI CRISTI