Chișinăul și Tiraspolul vor încerca să găsească un compromis privind Protocolul negocierilor de la Bratislava

Chişinău, 16 dec. /MOLDPRES/. Reprezentanții Chișinăului și Tiraspolului vor încerca să identifice un compromis privind definitivarea Protocolului rundei de negocieri în formatul „5+2” de la Bratislava, desfășurată la începutul lunii octombrie curent. Subiectul urmează să fie discutat luni, 16 decembrie, la o întâlnire dintre vicepremierul Republicii Moldova pentru reintegrare, Alexandru Flenchea și negociatorul șef din partea Tiraspolului, Vitalii Ignatiev, informează MOLDPRES.

„Rămâne un singur punct necoordonat și vom încerca astăzi să găsim un compromis pe marginea documentului. Dacă acest lucru se va întâmpla, OSCE va întreprinde eforturi organizatorice ca să reușim să semnăm protocolul până la începutul sărbătorilor de iarnă”, a declarat Alexandru Flenchea pentru presa de la Chișinău cu puțin timp înainte de întrevederea de astăzi cu Vitalii Ignatiev.

Potrivit vicepremierului pentru reintegrare, în cazul în care nu va fi găsit un compromis, totuși Guvernul Republicii Moldova nu-și va revizui tactica și strategia în cadrul negocierilor. „Prioritățile noastre și agenda vor rămâne aceleași”, a conchis oficialul.

Totodată, Flenchea a precizat că va mai discuta cu negociatorul șef din partea Tiraspolului și alte subiecte sociale și economice ce țin de prioritățile anunțate anterior, inclusiv drepturile omului, libertatea de circulație, activitatea școlilor cu predare în limba română și probleme fiscale și vamale. 

În perioada 8-10 octombrie 2019, la Bratislava, Slovacia s-a desfășurat o nouă reuniune oficială a Conferinței permanente pe probleme politice în procesul de reglementare transnistreană.