Doar 14 procente din populaţia la nivel mondial are acces la servicii de îngrijiri paliative de calitate, care să le permită oamenilor să moară cu demnitate, conform unui studiu recent, citat luni de Press Association.
Cercetătorii au descoperit că peste jumătate din populaţia lumii, în special din ţările cu venituri reduse şi medii, are acces foarte redus sau inexistent la îngrijiri paliative.
Studiul, condus de Universitatea din Glasgow, Scoţia, evidenţiază faptul că serviciile de îngrijiri paliative rămân în urma nevoii din ce în ce mai mari de îngrijiri specializate ce pot ameliora suferinţa la sfârşitul vieţii.
Potrivit estimărilor, suferinţele asociate problemelor grave de sănătate ce pot fi ameliorate prin îngrijiri paliative vor creşte cu 87% până în 2060. Ca urmare, cercetătorii fac apel la o revizuire majoră a politicilor globale de promovare a serviciilor de îngrijiri paliative.
În urma studiului s-a constatat că doar 30 din 198 de ţări analizate pun la dispoziţie îngrijiri paliative de nivel înalt, deplin integrate în sistemul de sănătate şi servicii sociale, acoperind doar 14% din populaţia la nivel global.
”Aceasta este cea mai robustă analiză efectuată până în prezent asupra nivelului de dezvoltare a îngrijirii paliative în aproape toate ţările lumii”, a declarat profesor David Clark de la Universitatea din Glasgow.
”Clasificăm fiecare ţară în unul dintre cele şase niveluri de dezvoltare, demonstrăm câte ţări se află în prezent la fiecare dintre aceste niveluri şi, de asemenea, le localizăm pe hartă în raport cu proporţiile populaţiei la nivel mondial din fiecare categorie, dezvăluind că jumătate din populaţia globală are acces redus la îngrijiri paliative specializate”, a adăugat Clark.
Cercetarea a concluzionat că îngrijirile paliative de nivel înalt sunt concentrate în ţările europene.
Doctor Stephen Connor, colaborator al studiului şi director executiv al Alianţei Mondiale pentru Îngrijiri Paliative şi Hospice a declarat că ”Rezoluţia Adunării Mondiale a Sănătăţii din 2014 care solicită consolidarea îngrijirii paliative în toate ţările nu este realizată”, subliniind faptul că ”milioane de pacienţi şi familii suferă inutil din cauza progresului lent în dezvoltarea îngrijirii paliative la nivel global”. AGERPRES