ONU vrea o anchetă privind ”utilizarea excesivă a forţei” în reprimarea protestelor din Liban

Coordonatorul special al ONU pentru Liban, Jan Kubis, a pledat luni pentru o anchetă privind ”utilizarea excesivă a forţei” în reprimarea protestelor din Liban, după un weekend de confruntări între protestatari şi forţele de ordine, relatează AFP.

Ţara se confruntă de două luni cu o mişcare de protest inedită împotriva clasei politice, care se desfăşoară în general într-o atmosferă de calm. Cu toate acestea, în ultimele două zile manifestaţiile au luat o turnură mai violentă, fiind înregistraţi zeci de răniţi în rândul protestatarilor şi al poliţiei.

Kubis a subliniat pe Twitter necesitatea unei ”identificări a instigatorilor la violenţă”, considerând ”necesară” o ”anchetă (…) privind utilizarea excesivă a forţei de către forţele de securitate”.

Gazele lacrimogene şi gloanţele de cauciuc, loviturile cu pietre şi cu bastoane au marcat manifestaţiile din acest weekend, în apropierea sediului Parlamentului.

Pe Twitter, Diala Haidar, de la ONG-ul Amnesty International, a denunţat o ”utilizare excesivă a forţei” împotriva manifestanţilor.

Ministrul de interne Raya al-Hassan a recunoscut luni că au existat ”erori”, cerând de asemenea o ”anchetă” a incidentelor şi respectarea ”libertăţii de expresie”.

Crucea Roşie libaneză a declarat că a acordat îngrijiri la faţa locului pentru 45 de persoane – manifestanţi şi poliţişti – potrivit unui bilanţ comunicat AFP. Şi ”28 de persoane au fost transportate la spitale”, a declarat directorul Crucii Roşii libaneze, Georges Kettané.

Într-un comunicat publicat luni, Forţele de securitate internă (FSI) au indicat că 29 de poliţişti au fost răniţi în timpul confruntărilor din ziua precedentă.

Coordonatorul special al ONU a comentat, de asemenea, noua amânare a consultărilor parlamentare pentru desemnarea unui nou premier, prevăzute luni după ce fuseseră amânate cu o săptămână.

„Amânarea unei soluţii politice (…) creează un teren fertil pentru provocări şi manipulări politice”, a avertizat Kubis.

Şeful guvernului Saad Hariri şi-a dat demisia la 29 octombrie sub presiunea protestelor de stradă, dar negocierile politice trenează de atunci. Manifestanţii refuză posibila reconfirmare a acestuia şi cer un guvern de tehnocraţi independenţi din cadrul partidelor aflate la putere.

Conform Constituţiei libaneze, preşedintele trebuie să se consulte cu blocurile parlamentare înainte de a mandata un candidat cu formarea unui nou guvern.

În Liban, preşedintele trebuie să aparţină comunităţii creştine maronite, premierul să fie un musulman sunit, iar preşedintele parlamentului, un musulman şiit. AGERPRES