Călin Popescu-Tăriceanu crede că pensiile speciale trebuie puse „într-o anumită logică şi într-o anumită scară”

Preşedintele ALDE, Călin Popescu-Tăriceanu, a declarat marţi că pensiile speciale trebuie puse „într-o anumită logică şi într-o anumită scară”, astfel încât, după modelul altor ţări din UE, să nu depăşească 80% din salariu.

„Sunt anumite pensii care depăşesc o limită a rezonabilului şi a bunului simţ. Nu cred că este normal să ai pensia mai mare decât salariul. Peste tot în Uniunea Europeana unde există un sistem de asigurări sociale bazat pe pensii cu contributivitate pensia ajunge la cel mai bun caz la 80% din salariu. La noi depăşeşte nu salariul net, ci salariul brut, ceea ce este evident o aberaţie şi acestea sunt excese care trebuie obligatoriu corectate (…) pentru a nu crea tensiuni sociale absolut fireşti. Sunt oameni care muncesc o viaţă întreagă, au 40-45 de ani vechime şi au pensii care se situează între 1.000 şi 3.000 de lei, iar alţii care după 25 de ani pot ajunge la pensii fabuloase care nu se justifică sub nicio formă. Eu sunt de părere că cei care lucrează în armată, în justiţie şi au anumite constrângeri de carieră, nu au voie să facă alte activităţi, trebuie să li se asigure o pensie (…) Cred că magistraţii, militarii pot fi exceptaţi, dar sigur că pensiile trebuie puse într-o anumită logică şi într-o anumită scară”, a afirmat Tăriceanu marţi, după şedinţa Biroului Executiv al ALDE.

De asemenea, Tăriceanu consideră că propunerea de diminuare a TVA „trebuie reconsiderată”.

„Să ştiţi că nu există un joben, din care, în mod miraculos, să poţi să scoţi soluţii pentru a majora pensiile şi salariile simultan cu diminuarea taxelor şi deci cu diminuarea veniturilor la buget. Nu a rezolvat nimeni până acum această dilemă. E greu de rezolvat, aşa încât trebuie să îşi reconsidere propunerea pe care au făcut-o, pentru că altfel nu văd de unde ar putea fi asigurate veniturile care s-ar diminua printr-o astfel de micşorare a TVA. Dacă micşorările astea de taxe şi impozite par câteodată, aşa, extrem de atractive, ele trebuie făcute cu foarte mare responsabilitate”, a adăugat Tăriceanu.

Comisia pentru muncă din Camera Deputaţilor a adoptat marţi raport favorabil pentru proiectul de hotărâre care vizează eliminarea pensiilor speciale, excepţie făcând cele destinate militarilor şi structurilor din cadrul MAI.

Propunerea legislativă privind reducerea nivelului cotei standard de TVA de la 19% la 16% de la 1 ianuarie 2020 a primit, marţi, raport favorabil din partea Comisiei pentru buget – finanţe a Camerei Deputaţilor. AGERPRES