În Republica Moldova se va desfășura în premieră ”Loteria Fiscală”

Chişinău, 17 dec. /MOLDPRES/. În Republica Moldova se va desfășura, în premieră, ”Loteria Fiscală”, informează MOLDPRES.

Fondul total de câștiguri pentru desfășurarea Loteriei fiscale se ridică la 1 000 000 de lei, iar câștigători vor fi desemnate persoanele care vor achita cu cardul în unitățile comerciale sau unitățile de prestare a serviciilor. Concursul va fi organizat în patru etape de către Serviciul Fiscal de Stat, suplimentar fiind desfășurate două ediții speciale cu ocazia sărbătorilor de Paști sau a sărbătorilor de iarnă, potrivit Regulamentului privind desfășurarea concursului „Loteria fiscală”, aprobat astăzi de Guvern.

Organizarea concursului urmărește „combaterea evaziunii fiscale prin limitarea achitărilor efectuate prin numerar. Desfășurarea Loteriei fiscale are scopul de a contribui la sensibilizarea cetățenilor privind efectuarea achitărilor fără numerar prin utilizarea card-urilor bancare. La concurs pot participa deținători de card bancar emis de o bancă comercială licențiată emitentă din Republica Moldova, care au efectuat tranzacții de achitare a bunurilor/serviciilor.

La fiecare etapă a Loteriei se va efectua o tragere la sorți pentru tranzacțiile, efectuate cu carduri la POS terminale deservite de băncile comerciale licențiate emitente din Republica Moldova, în valoare mai mare de 30 lei. Informațiile despre tranzacții vor fi prezentate Serviciului Fiscal de Stat de către băncile comerciale licențiate.

Pentru fiecare etapă vor fi acordate 175 de premii a câte 1000 de lei, prin tragere la sorți, iar pentru edițiile speciale 100 de premii a câte 1500 de lei cu ocazia sărbătorilor de Paști și 100 premii a câte 1500 de lei cu prilejul sărbătorilor de iarnă.

Premiile vor fi transferate câștigătorilor pe conturile de card, în lei, în maxim 10 zile după publicarea listei câștigătorilor pe pagina web oficială a Serviciului Fiscal de Stat.

Potrivit Băncii Naționale a Moldovei (BNM), peste 55 la sută din numărul operațiunilor cu carduri emise în Republica Moldova efectuate în ţară în nouă luni ale acestui an au reprezentat-o plățile fără numerar. Numărul plăților fără numerar cu instrumente de plată electronică s-a cifrat la 26,4 milioane, dintr-un total de 47,3 milioane.

Datele BNM relevă însă că, în pofida numărului mare de tranzacții, valoarea plăților cu carduri este mult inferioară retragerilor de numerar, deși este în continuă creștere. Piaţa operațiunilor fără numerar efectuate în ţară cu carduri emise în Republica Moldova a atins în nouă luni nivelul de 7,4 miliarde de lei. Achitările cu instrumente de plată electronică la rețelele comerciale, benzinării și alte unități de prestare servicii au avut o pondere de 16,47 la sută din valoarea totală a operațiunilor.

Un număr de circa 19,9 mii POS terminale instalate în rețelele de magazine, benzinării şi alte unități de prestare a serviciilor sau comerț stau la dispoziția posesorilor celor peste 1,96 milioane de carduri aflate în circulație la sfârșitul trimestrului doi al anului 2019. Doar în acest an au fost instalate 1474 de noi terminale.