Guvernul canadian a anunţat joi o serie de măsuri pentru a interzice reclamele la ţigarete electronice şi produse asociate „peste tot acolo unde ele pot fi văzute sau auzite de către tineri”, informează AFP.
„Avântul rapid înregistrat de consumul de ţigarete electronice preocupă guvernul”, a explicat Ministerul Sănătăţii într-un comunicat.
Regulamentele propuse vizează interzicerea publicităţii la produse asociate consumului de ţigarete electronice, mai ales în spaţii publice sau online. Publicitatea pentru aceste produse va fi permisă „doar în magazine specializate, companii şi pe site-uri la care doar adulţii au acces”.
Ministrul Sănătăţii din Canada, Patty Hajdu, a anunţat totodată „imprimarea obligatorie a unor avertismente de sănătate pe ambalajele produselor dedicate consumului de ţigări electronice”.
Noile măsuri trebuie să intre în vigoare în lunile următoare, potrivit ministerului canadian.
Propunerile ministerului canadian au fost anunţate în contextul în care Congresul american a adoptat joi o lege care ridică, începând de anul viitor, de la 18 la 21 de ani vârsta minimă ce permite cumpărarea de tutun şi ţigarete electronice la nivelul întregului teritoriu american.
În Canada, un adolescent de 17 ani a fost pe punctul de a-şi pierde plămânii la începutul acestui an, după ce a fumat intensiv timp de cinci luni ţigarete electronice, al căror ingredient activ, bănuit de cauzarea acelei afecţiuni pulmonare, este diacetilul. Substanţa diferă de cea identificată în Statele Unite, un ulei de vitamina E, adăugat în rezervele lichide ale ţigaretelor electronice şi aflat la originea unei maladii pulmonare cu evoluţie fulminantă, care a provocat deja 2.409 de îmbolnăviri şi 52 de decese.
Ţigaretele electronice sunt comercializate în Canada şi în Statele Unite din 2006. Deşi vânzarea lor este interzisă minorilor, utilizarea acestor produse a cunoscut o creştere explozivă în ultimii ani în rândul adolescenţilor canadieni.
Până la 17 decembrie, 14 cazuri de maladii pulmonare asociate consumului de ţigarete electronice au fost semnalate de Agenţia pentru sănătate publică din Canada.
Un elev din cinci a utilizat o ţigaretă electronică în ultimele 30 de zile, o cifră în creştere cu 10% în raport cu 2016-2017, potrivit unui studiu realizat de Ministerul Sănătăţii din Canada. AGERPRES