INFRASTRUCTURĂ, TEHNOLOGII NOI ȘI ACCES LA MEDICAMENTE – AȘTEPTĂRILE DE LA SISTEMUL DE SĂNĂTATE ÎN 2020

Infrastructură, tehnologii noi și acces la medicamente. Acestea sunt principalele așteptări ale medicilor și oficialilor cu care au discutat jurnaliștii SănătateaTV.ro de la sistemul de Sănătate în anul care a început.

”Așteptările de la sistemul de sănătate nu trebuie să fie așteptările noastre, sunt așteptările pacienților și, în calitate de parlamentari, adică în calitate de reprezentanți ai populației României, trebuie să promovăm exact așteptările pe care românii le au: dreptul și posibilitatea de a avea acces la serviciile medicale, dreptul de a avea acces la cele mai noi și cele mai bune soluții terapeutice, indiferent că vorbim de medicamente, vorbim de materiale sanitare sau vorbim de procedure medicale, sunt deziderate pe care, la urma urmei, și noi încercăm să le promovăm. Prioritățile legislative sunt de două categorii. Pe de-o parte crearea cadrului pentru dezvoltarea sau desfășurarea acestor așteptări. Și aici ne putem referi începând de la bugetul Sănătății pentru anul 2020 (…) până la reglementări ale profesiei, pentru că pe agenda Comisiei pentru Sănătate și Familie din Camera Deputaților există mai multe propuneri care vizează pe lângă activitatea, hai să spunem, medicilor și asistenților medicali, activitatea altor profesii care au incidență în domeniul Sănătății. Și aici mă refer la psihologi, tehnicieni dentari și alte profesii”, a transmis conf. dr. Florin Buicu, președintele Comisiei pentru Sănătate și Familie, Camera Deputaților. ” Pe de altă parte vorbim de reglementări care să vină în sprijinul celor care vor și au nevoie să aibă acces la medicamente de orice tip”, a adăugat el.

”Cred că în anul 2020 important este ca problemele deja identificate a fi sa spunem de o intensitate mai mare decât în restul țărilor Uniunii Europene să înceapă a fi dacă nu rezolvate integral, adresate cauzele lor astfel înât să se reducă decalajele între noi, între sistemul sanitar din România, în esență între starea de sănătate din România și cea de la nivelul Uniunii Europene și avem un ultim exemplu raportul Comisiei Uniunii Europene și al OECD-ului unde sunt clar exprimate aceste diferențe și zonele probabile în care eforturile ar trebui concentrate”, este mesajul prof. dr. Cristian Vlădescu, directorul Școlii Naționale de Sănătate Publică, Management și Perfecționare în Domeniul Sanitar.

”Sperăm ca în 2020 să putem să avem medicamentele pe care le-am propus Ministerului Sănătății ca fiind deficitare sau inexistente și foarte importante pentru tratarea unor sindroame epileptice pediatrice și a epilepsiilor la copil. Și sperăm ca asta să se întâmple și la adulți, nu numai la copii. Sperăm ca chirurgia epilepsiei să poată fi posibilă și la copii în programul național, și nu numai prin eforturile noastre susținute, ale medicilor care ne-am școlit în străinătate, prin eforturi proprii, dorim să schimbăm ceva în viața acestor pacienți. Vrem să fim auziți și vrem să se mobilizeze lumea pentru acest lucru. Am dori să putem să informăm mai bine pacienții”, a declarat prof.dr. Dana Craiu, neurolog pediatru specializat în epilepsia pediatrică la Spitalul Clinic de Psihiatrie ”Prof. dr. Alexandru Obregia”.

”Îmi doresc să investească cât mai înțelept în direcțiile coerente pentru sănătatea românilor și să urmărească cât mai clar efectele acestor investiții”, a afirmat dr. Ioana Mîndruță, medic primar neurolog specializat în epileptologie generală, pentru anul 2020.

Dr Raluca Mititelu, președintele Societății de Medicină Nucleară din România, își dorește ca, în 2020, sistemul sanitar să fie mai accesibil indiferent de zonă.

”Dacă ne referim din punct de vedere al proiectelor naționale ne dorim cât mai multe spitale la nivel european, ne dorim cât mai mulți medici de înaltă performanță care să rămână în această țară, să ajute populația, ne dorim echipamente la aceleași standarde, să avem șansa să punem în valoare această școală absolut excepțională de Medicină pe care o avem în Romania – de aceea valențele ei sunt recunoscute la nivel international – și să avem posibilitatea să facem față tuturor provocărilor pe care această meserie unică le aduce în viață – pentru că este de departe una din cele mai frumoase meserii pe care o poți practica”. Este mesajul transmis de conf. dr. Roxana Nemeș,  viitor președinte al Societății Române de Pneumologie, privind așteptările de la sistemul de Sănătate în 2020.

”Sunt așteptările unui pneumolog, care ar trebui să fie așteptări firești, nu așteptări prelungite, cum se întâmplă, și amânate de la un an la altul. În primul rând vreau să cred că legea antifumat va fi completată cu interdicțiile de a fuma în spatiile sociale extinsă și pentru țigarea electronică și pentru tutunul încălzit. Este absolut necesar acest gest, este făcut deja de foarte multe țări și este protectiv pentru fumătorul pasiv și, nu în ultimul rând, descurajează debutul consumului la adolescenți sau menținerea fumătorului pe un consum de produse aparent sănătoase, unde însă studiile științifice arată contrariul”, a declarat prof. dr. Florin Mihălțan, președintele Secțiunii de Somnologie a Societății Române de Pneumologie, privind sistemul de Sănătate în 2020. SURSA: www.sanatateatv,ro