Prim-ministrul Chicu a convocat în ședință responsabilii pentru examinarea problemei deșeurilor solide

Chişinău, 2 ian. /MOLDPRES/. Prim-ministrul Ion Chicu a convocat joi în ședință responsabilii pentru examinarea problemei deșeurilor solide. În debutul ședinței, premierul a calificat situația privind colectarea și procesarea deșeurilor solide drept una gravă și a menționat că problema nu mai poate fi ignorată, a relatat pentru MOLDPRES Direcţia comunicare și protocol a Guvernului.

Instituțiile responsabile au constatat că la nivel național există 1047 de depozite de deșeuri solide neautorizate. În cadrul ședinței au fost discutate căi de aplicare a soluțiilor recomandate de partenerii de dezvoltare ai Republicii Moldova și specialiștii locali.

Șeful executivului a menționat: „Obiectivul urmărit este să identificăm condițiile în care modelul de organizare a procesului de colectare și procesare a deșeurilor solide va fi unul sustenabil”.

Responsabilii de la Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului au informat prim-ministrul că R. Moldova este împărțită în 8 regiuni de management al deșeurilor solide. Pentru 3 regiuni au fost realizate studii de fezabilitate, care oferă informație despre infrastructura și echipamentele necesare pentru colectarea și procesarea deșeurilor solide.

În finalul ședinței s-a decis pilotarea proiectului în una din regiuni pentru acumularea experienței necesare și pentru a îmbunătăți planul de implementare, astfel încât modelul structurii create să fie sustenabil și să fie identificat cel mai potrivit model de colectare a plăților pentru servicii. 

Premierul a dispus crearea unei instituții publice naționale responsabilă de sarcina de colectare și procesare a deșeurilor și a solicitat conducerii MADRM să comunice cu partenerii de dezvoltare pentru a clarifica oportunitățile de asistență existente.