CAZUL PACIENTEI ARSE: SUSPENDAREA ACREDITĂRII ÎNSEAMNĂ O CREȘTERE A SIGURANȚEI PACIENTULUI

”Suspendarea acreditării nu înseamnă neacreditare, nu afectează contractul cu CNAS și nu înseamnă un risc crescut pentru pacient, ci, dimpotrivă, înseamnă o creștere a siguranței pacientului, pentru că în această perioadă spitalul va lucra în colaborare cu ANMCS, care va supraveghea respectarea bunelor practici în asistența medicală în general și a procedurilor de electrochirurgie în special”. Este mesajul transmis de președintele Autorității Naționale de Management al Calității în Sănătate (ANMCS), dr. Vasile Cepoi, după ce instituția pe care o conduce a suspendat acreditarea Spitalului Clinic de Urgență București.

”Am avut o întâlnire cu management Spitalului de Urgență București care a venit și a prezentat planul de remediere a neconformităților pe care le-au constatat și care au dus la apariția acestui eveniment (…). Vreau să vă spun că planul de revizuire a procedurilor și protocoalelor privind activitatea în blocul operator ne-a fost prezentat. Termenul de implementare este de 13 ianuarie. Noi vom lăsa să funcționeze pe noile reguli spitalul timp de o lună de zile, după care vom face un audit clinic pentru a vedea care sunt rezultatele implementării noilor proceduri și protocoale”, a afirmat dr. Vasile Cepoi într-o conferință de presă.

El a precizat că reprezentanții ANMCS vor avea, pe 15 ianuarie, o întâlnire cu consiliul medical din Spitalul Floreasca pentru a discuta detalii privind modul înc are ei vor raporta respectarea bunelor practici în blocul operator și în electrochirurgie în mod special.

”Atunci când spitalul nu respectă regulile de monitorizare, Autoritatea suspendă acreditarea.

Suspendarea acreditării nu este o sancțiune pentru spital, ci este o perioadă în care activitatea din spital este supervizată de Autoritatea Națională de Management al Calității în Sănătate pentru a vedea în ce măsură se iau măsuri pentru prevenirea unor efecte adverse asociate asistenței medicale”, a subliniat președintele ANMCS. Sursa: www.sanatateatv.ro