Cea mai puternică creştere a preţurilor producţiei industriale în ritm anual s-a înregistrat în Bulgaria

Preţurile produselor care ies pe porţile fabricilor au înregistrat, în luna noiembrie 2019, comparativ cu aceeaşi perioadă din 2018, o scădere de 1% în Uniunea Europeană (UE) şi un declin de 1,4% în zona euro, arată datele publicate, luni, de Eurostat.

Cu toate acestea, în rândul statelor membre, pentru a treia lună consecutiv, cea mai puternică creştere a preţurilor producţiei industriale în ritm anual s-a înregistrat în Bulgaria, cu un avans de 4%, urmată de România, unde preţurile producţiei industriale s-au majorat cu 3,6%, în ritm anual.

De la o lună la alta, luna noiembrie 2019 comparativ cu luna octombrie 2019, în România preţurile producţiei industriale au înregistrat o creştere de 0,4%, la fel cu cea înregistrată în octombrie comparativ cu septembrie. Comparativ, în Uniunea Europeană preţurile producţiei industriale au crescut cu 0,1% de la o lună la alta, iar în zona euro au crescut cu 0,2%.

Anterior, Institutul Naţional de Statistică (INS) a dat publicităţii propriile sale estimări care arată că, în România, preţurile producţiei industriale pe total (piaţa internă şi piaţa externă) s-au majorat, în noiembrie, cu 3,4% comparativ cu aceeaşi lună din anul precedent, iar de la lună la lună, noiembrie faţă de octombrie 2019, acestea au crescut cu 0,3%. AGERPRES