Întîlnire cu scriitorul şi jurnalistul francez Gregory Rateau la Iaşi

În perioada 9-10 ianuarie, Grégory Rateau se va întîlni cu cititorii ieşeni, cu prilejul lansării volumului Hoinar prin România. Jurnalul unui călător francez, recent apărut la Editura Polirom, traducere de Nicolae Constantinescu. Programul evenimentelor, mai jos:

Joi, 9 ianuarie
• ora 10.00: Întîlnire cu studenţii din anul III de la Facultatea de Litere-Franceză, Centrul de Reuşită Universitară (CRU UAIC)
Corp R (ex-Romtelecom), etaj 1, Sala 102 14, Str. Alexandru Lăpușneanu, Iaşi
• ora 18.00: Întîlnire cu studenţii francofoni din anii I, II şi III de la Facultatea de Jurnalism, Centrul de Reuşită Universitară (CRU UAIC), Corp R (ex-Romtelecom), etaj 1, Sala 102 14, Str. Alexandru Lăpușneanu, Iaşi
Evenimente coordonate de asist. univ. drd. Dana Nica

Vineri, 10 ianuarie, ora 18.00:Grégory Rateau în dialog cu Cătălin Sava
Lansare de carte: Hoinar prin România. Jurnalul unui călător francez, Sala „Benjamin Fondane” a Institutului Francez Iaşi (Bd. Carol I, nr.26).

„Călătorim deseori din dorinţa uşor perfidă de a evada; lăsăm prietenii, familia în urmă, dar în realitate sperăm mai cu seamă să-l lăsăm departe în urma noastră pe cel care eram.” (Grégory Rateau)

În general, străinii nu ştiu foarte multe despre România. Cunoştinţele lor se limitează la mitul vampirului din Transilvania şi la cîteva generalităţi despre folclor. De obicei ignorată, dacă nu chiar dispreţuită de unii, această ţară este obiectul multor prejudecăţi. De aceea, Grégory Rateau, de formaţie cineast, a vrut să-şi facă o idee nouă. A străbătut România de la Bucureşti pînă în zone rurale izolate, din pădurile Carpaţilor pînă pe plajele din Delta Dunării. Alături de el veţi descoperi lucruri uimitoare şi, poate, veţi privi România cu alţi ochi.

După un master în producție și scenaristică la Sorbona, Grégory Rateau a predat arte vizuale și a organizat un cineclub în mai multe cinematografe din Paris. Îi place să călătorească pentru filmele sale (Maroc, Algeria, Liban, Nepal etc.). Pasionat de excursii și de aventură, în 2014 a hotărît să se stabilească în România. În prezent este redactor-șef la Lepetitjournal.com la București și colaborator al Radio România Internațional.