Un spectacol de P. I. Ceaikovski va fi prezentat la Teatrul Național de Operă și Balet ”Maria Bieșu”

Chişinău, 7 ian. /MOLDPRES/. La Teatrul Național de Operă și Balet ”Maria Bieșu” din Chișinău va avea loc miercuri, 8 ianuarie la orele 13.00 și 17.00, spectacolul ”Spărgătorul de nuci”, balet în două acte de P. I. Ceaikovski, informează MOLDPRES.

Potrivit organizatorilor, celebrul balet al lui P. I. Ceaikovski a capturat inimile și a trezit imaginația spectatorilor de toate vârstele din întreaga lume. Faima lui se ține mai bine de un secol și probabil că va continua doar crescând. De data aceasta, publicul este invitat la o versiune inedită a spectacolului în regia Svetlanei Antipova de la Teatrul de Operă și Balet din Odesa. Povestea de iarnă ne aduce în atmosfera festivă din salonul familiei Silberhaus, unde toți cei dragi se bucură de serbarea Pomului de Crăciun. Micuța Maria și fratele ei Fritz năvălesc peste cadouri, dar dintre toate cel mai prețios este, de departe, falnicul Spărgător de nuci. De aici și până la pătrunderea pe tărâmul magic al zânelor, uriașilor și păpușilor care interpretează vesel Valsul fulgilor de nea, este doar un pas… Durata spectacolului: 1 oră 40 min (cu antract).

Marți, 7 ianuarie, la 12.00, la Teatrul Republican de Păpuși ”Licurici” va avea loc un matineu și spectacolul ”Surioara Alionușka și frățiorul Ivanușka”  (în limba rusă), după o poveste populară rusă, în regia lui Stanislav Jelezkin (Rusia), scenografie – Vladimir Cantor, păpuși – Galina Molotov.

Miercuri, 8 ianuarie, ora 12.00, Teatrul Republican de Păpuși ”Licurici” își așteaptă publicul la un matineu de Anul Nou și la spectacolul  ”Pomul lui Goriță” de Ion Diordiev, în regia lui Niko Preskura, Artist Emerit, muzică – Valentin Dânga, scenografia – Maria Gross, coregrafia – Mariana Drozdov.

În aceeași zi, la 12.00, la Filarmonica Națională ”Serghei Lunchevici” va avea loc show-ul de Revelion – ”Moș Crăciun există!”, iar la Teatrul ”De pe strada Trandafirilor”, la 12.00 și la 18.00 – spectacolul ”Habarnam și prietenii săi”, poveste muzicală de Nikolai Nosov. Potrivit organizatorilor, în Orașul Florilor, locuitorii săi prichindei au nume care spun totul despre talentele, ocupaţiile şi firile lor: Știetot, Pilulă, Șurubel şi Piuliță, Zahar Zaharescu, Limonadă, Glonțişor, Acuarelă, Grăbilă, Dondănel, Tăcutul, Gogoașă, Zăpăcilă, Posibil și Probabil. Este clar că Habarnam nu știe nimic! Degeaba încearcă să se facă muzician, pictor, poet, șofer de curse… Dar transformarea lui începe să se petreacă odată cu plecarea într-o expediție nemaipomenită în lumea prichindeilor, la capătul căreia Habarnam știe chiar să și citească!

Joi, 9 ianuarie, la 18.00, la Teatrul Luceafărul va fi jucat spectacolul ”Tequila Boom” după Neil Simon în regia lui Vitalie Drucec, și la 18.30 – la Teatrul Național ”Eugene Ionesco” – spectacolul ”Oscar și Tanti Roz”, dramă de Eric-Emmanuel Schmitt, în regia lui Petru Vutcărău.

În aceeași zi, la 18.00, Teatrul Național ”Mihai Eminescu” va prezenta spectacolul ”În ochii tăi fermecători…”, după opera lui Gib Mihăescu, în regia lui Alexandru Vasilachi. Spectacol nerecomandat tinerilor sub 14 ani. Potrivit organizatorilor, acțiunea spectacolului “În ochii tăi fermecători” are loc, în temei, în bordeiul de la Nistru al locotenentului Ragaiac, la Vadul lui Vodă; se vorbește tulburător despre iubirea interzisă, pătimașă, despre setea de pur şi ideal, de necunoscut şi de nemărginire… Erotica obsesivă ce animă opera lui Gib Mihăiescu (în interbelic, fost avocat la Chișinău și consilier al Teatrului Național din localitate), contrastul dintre senzual şi spiritual sunt redate dramatic în ritm de tangou şi romanță eternă; suntem teleportați către întruchiparea misterului feminin, „ru­soai­ca” din lecturi sau doar din vise. Fiecare ascunde în inimă femeia ireală,”frumoasa cu corp”, cea „pe veci pierdută, pururi adorată”, etern adulmecată în toate făpturile întâlnite în calea vieții.