În prima zi de Crăciun au fost înregistrate cca 45 de mii de traversări ale hotarului R. Moldova

Chişinău, 8 ian. /MOLDPRES/. În prima zi a Crăciunului pe stil vechi, în punctele de trecere a hotarului Republicii Moldova, fluxul de persoane a constituit 44 814 traversări. Dintre acestea, 20 088 de treceri au fost înregistrate pe sensul de ieșire din Moldova și 24 726 traversări – direcția intrare în țară, transmite MOLDPRES cu referire la Poliţia de Frontieră.

Potrivit instituţiei, din totalul de traversări, hotarul a fost trecut în mare parte de cetățeni moldoveni – 22 499 traversări, dintre care 13 726 treceri – la intrare în R. Moldova.

Cele mai tranzitate puncte de trecere a frontierei au fost: Leușeni – 8 947 traversări persoane și 2 265 traversări mijloace de transport; Aeroportul Internațional Chișinău – 8 341 traversări persoane, Sculeni – 5 018 traversări, Giurgiulești-Galați – 3 156 traversări, urmat de punctele de trecere Otaci (2 697), Cahul (2 635), punctul comun Criva (2 418 traversări).

„În a doua zi de Crăciun, toate punctele de trecere a frontierei activează în regim normal”, indică Poliţia de Frontieră a R. Moldova. Pentru aceasta la trecerea frontierei sunt aplicate măsuri suplimentare de lucru, menite să fluidizeze traficul transfrontalier în perioada sărbătorilor de iarnă: suplimentarea numărului de polițiști de frontieră de primă linie de control; folosirea la maxim a infrastructurii punctelor de trecere; deschiderea circulației pentru familiile cu copii pe pistele libere, inclusiv cea a Corpului Diplomatic ş.a.

În context, Poliția de Frontieră atenţionează persoanele care planifică o călătorie în România sau în țările UE că punctul de trecere Leușeni este cel mai solicitat: „Un flux sporit se atestă între orele 04:00-10:00 la ieșire din țară și 16:00-22:00 la intrare în R. Moldova. Astfel, pentru a reduce timpul de așteptare la trecerea frontierei prin acest punct, vă recomandăm să planificați călătoria luând în calcul perioadele aglomerate, dar și să alegeți alte puncte de trecere situate la frontiera moldo-română (PTF Sculeni, PTF Costești sau PTF Cahul)”.  

Totodată, dacă este planificată o călătorie în Ucraina, cetăţenii trebuie să ştie că cel mai aglomerat punct de trecere este Criva. Flux sporit în acest PTF se înregistrează între orele 04:00-12:00 la ieșire din R. Moldova și 15:00- 20:00 la intrare în țară. „În acest sens, vă recomandăm să alegeți punctele de trecere situate în nemijlocită apropiere, cum ar fi: Larga-Kelmențî sau Briceni-Rossoșani, unde fluxul este mult mai redus și trecerea frontierei mai rapidă”, indică surse de la Poliţia de Frontieră.