MEI a anunţat că ordinul de majorare a tarifelor pentru transportul de pasageri rămâne în vigoare

Chişinău, 10 ian. /MOLDPRES/. Ministrul Economiei și Infrastructurii, Anatol Usatîi, a anunţat că ordinele ce prevăd majorarea tarifelor la transportul de pasageri şi încadrarea autoturismelor antrenate în această activitate în două categorii de confort, nu vor fi anulate. Declaraţia a fost făcută vineri de către oficial într-o şedinţă la care au participat şi mai mulţi transportatori, comunică MOLDPRES.

Anatol Usatîi a spus că negocierile cu transportatorii vor fi şi în continuare publice. “Acum se fac primii paşi pentru a trece la un serviciu de transport sustenabil. Fără aceste acţiuni noi nu putem vorbi de îmbunătăţirea serviciilor şi despre înnoirea parcului de transport. Serviciile costă”, a spus Usatîi.

El a adăugat că până la 1 februarie, transportatorii trebuie să prezinte graficul de verificare a microbuzelor și autobuzelor de pe cursele interraionale și raionale. “Toți operatorii trebuie să se conformeze regulamentului, toate autobuzele şi microbuzele trebuie să treacă testările şi să primească categorii de confort”, a adăugat Usatîi.

Conform sursei citate, graficul de verificare a unităților de transport de pe cursele interraionale și raionale este eșalonat în trei 3 părți: până la 1 aprilie curent vor fi verificate o treime dintre unitățile de transport, până la 1 iunie – 2 treimi dintre aceste unități şi procesul se va încheia la 1 octombrie.

Sunt autorizate 18 stații de inspecție tehnică care vor oferi certificate din cele 10 existente. Certificatele vor fi eliberate nemijlocit de către ANTA, care va avea obligaţia de a monitoriza şi gradul de încadrare.

Datele prezentate de conducerea MEI arată că jumătate din autobuzele antrenate în transportul de pasageri au peste 20 de ani, iar 300 de unităţi sunt mai vechi de 30 de ani, termenul de exploatare fiind depăşit.

Transportatorii susţin că decizia de majorare a tarifelor este una întârziată, iar acest lucru a adus la degradarea parcului auto. Ei au specificat că în vara anului trecut fostul executiv a negociat cu ei, însă nu a făcut public acest lucru. Patronii de firme de transport spun că aceste majorări sunt insuficiente şi investiţiile pe care trebuie să le facă pentru a putea încadra autoturismele în cele două categorii sunt mari. Ei precizează că multe dintre maşinile care transportă pasageri în localitățile rurale sunt reutilate şi necesită a fi schimbate.

De la 1 ianuarie 2020, după mai multe proteste ale transportatorilor de pe rutele interurbane, Ministerul Economiei și Infrastructurii a dispus creșterea tarifului pentru călătorii. Astfel, după majorare, în cazul mijloacelor de transport standard, tariful este de 60 de bani per kilometru, iar în cazul unităților de transport modern, tariful a fost mărit cu 22 de bani și ajunge la 70 de bani per kilometru.