Sanatate

COPIII CARE ÎȘI PETREC PRIMII ANI DE VIAȚĂ ÎN CONDIȚII DIFICILE AU CREIERE MAI MICI

Oamenii de știință britanici au constatat că persoanele care s-au confruntat în primii ani de viață cu neglijare, greutăți și privațiuni au creiere mai mici. Este concluzia unui studiu făcut de cercetătorii de la King’s College Londra, pe 67 de persoane care și-au petrecut între două săptămâni și patru ani din viață în orfelinatele comuniste și pe 21 de orfani britanici, care nu s-au confruntat cu aceleași condiții.

Românii au fost adoptați de familii britanice în anii ’90.

Creierele orfanilor români sunt, în perioada adultă, în medie, cu 8,6% mai mici decât ale celorlalți.

Mai mult, cu cât a fost mai lungă perioada petrecută în orfelinatele comuniste, cu atât mai mai mare reducerea în volumul creierului.

Impactul asupra creierului nu a fost uniform.

Am descoperit diferențe structurale între cele două grupuri în trei regiuni ale creierului. Aceste regiuni sunt legate de funcții precum organizarea, motivația, integrarea informației și memorie”, a explicat prof. Mitul Mehta, unul dintre cercetători.

Potrivit autorilor, aceste descoperiri ar putea explica IQ-ul mai scăzut și rata mai mare de ADHD în rândul acestor adulți.

Ceea ce nu poate fi explicat deocamdată este cum afectează, mai exact, condițiile din primii ani de viață creierul. Ce este clar este că acest impact merge mai departe decât efectele unei nutriții precare.

Related Articles

Back to top button