Gruparea jihadistă Stat Islamic (SI) s-a reinstalat în sud-estul Siriei şi în vestul Irakului, şi-a exprimat îngrijorarea luni, într-un interviu pentru postul de televiziune France 24, regele Abdullah al II-lea al Iordaniei, aşteptat în următoarele zile la Bruxelles, Strasbourg şi Paris, relatează AFP.
În timpul vizitei, suveranul iordanian intenţionează de asemenea să abordeze cu partenerii săi europeni cel mai bun mijloc „de a scădea temperatura” în regiune, marcată de tensiuni între Teheran şi Washington.
„Ce mă îngrijorează cel mai mult sunt resurecţia şi creşterea în putere a SI în cursul ultimului an, nu doar în sud-estul Siriei, dar şi în vestul Irakului”, a afirmat el la France 24.
„Acest lucru va deveni o problemă pentru Bagdad, iar noi trebuie să fim acolo pentru a-i ajuta pe irakieni să gestioneze această ameninţare pentru noi toţi, nu doar pentru regiune, dar şi pentru Europa şi pentru întreaga lume”, a adăugat el.
Pe agenda discuţiilor cu europenii figurează de asemenea tensiunile dintre Teheran şi Washington. „Până în prezent, se pare că asistăm la o detensionare. Sperăm că această tendinţă va continua”, a subliniat regele Abdullah al II-lea al Iordaniei.
„Ce se va întâmpla la Teheran va avea consecinţe pentru Bagdad, Amman, Beirut şi pentru procesul de pace israeliano-palestinian”, a spus el, exprimându-şi speranţa că „în următoarele luni, vom putea găsi tonul just pentru regiune, pentru a scădea temperatura”.
În privinţa Libiei, unde este în vigoare de duminică un armistiţiu convenit la iniţiativa Turciei şi a Rusiei după mai mult de nouă luni de lupte sângeroase în apropierea capitalei Tripoli, regele Abdullah al II-lea a denunţat „întărirea luptătorilor străini veniţi din Siria”.
„Mai multe mii de combatanţi străini au părăsit Idlib pe la frontiera de nord (a Siriei – n.r.) şi au ajuns în Libia”, a spus el, precizând că acest subiect „va fi o temă importantă de discuţie în următoarele zile” cu europenii.
Alături de Emiratele Arabe Unite, Iordania este pe lista ţărilor care au încălcat embargoul asupra armelor impus din 2011 Libiei şi i-a trimis echipamente militare mareşalului Khalifa Haftar, omul forte din Estul libian care încearcă fără succes din aprilie 2019 să cucerească Tripoli, conform unui recent raport al unor experţi ai ONU asupra Libiei.
Turcia, care şi-a exprimat deschis sprijinul pentru guvernul premierului Fayez al-Sarraj, a furnizat material trupelor acestuia, de la vehicule blindate la drone, conform unor surse diplomatice.AGERPRES