PARTICULELE REZULTATE ÎN URMA FRÂNĂRII MAȘINILOR, PERICULOASE PENTRU SĂNĂTATE

13 ianuarie 2020 / Ștefania Doroftei

Praful rezultat în urma frânării mașinilor este la fel de periculos ca și gazul de eșapament, au descoperit oamenii de știință britanici. Cercetătorii de la King’s College London au ajuns la concluzia că particulele minuscule pot slăbi sistemul imunitar și pot cauza un risc crescut al infecțiilor pulmonare periculoase.

În urma testelor efectuate în laborator s-a descoperit că praful de la frână a afectat celulele albe, care nu au mai fost capabile să lupte împotriva bacteriilor infecțioase comune.

Oamenii de știință iau în calcul și ipoteza ca praful de frână să fie cel care determină apariția așa numitului sindrom “gât londonez”, care include o serie de simptome recurente cum ar fi tusea, oboseala și răceala, specifice locuitorilor din marile orașe.

Cercetătorii precizează că poluarea scade apărarea organismului, metalele grele fiind transportate în țesuturile sensibile și cauzând imflamarea și deteriorarea globulelor albe din sânge.

“În acest moment, accentul pe emisiile de eșapament diesel este complet justificat. Dar nu trebuie să uităm sau să reducem importanța altor componente, cum ar fi metalele provenite din abraziune mecanică, în special din frâne. Și pe măsură ce sunt aplicate reglementările pentru reducerea emisiilor de eșapament, contribuția din aceste surse este probabil să devină mai importantă.”, a spus dr. Ian Mudway, lector universitar al King’s College care a condus studiul, potrivit Daily Mail.

Praful de frână reprezintă aproximativ 20% din poluarea cu particule PM 2,5 generată de trafic. Acesta este produs când o placă de frână din metal sau ceramică se macină de discul metalic și părți minuscule ale acestuia se rup din cauza frecării. Particulele PM 2,5 pot include funingine și cenușă și pot pătrunde în cele mai adânci zone ale plămânilor de unde nu pot fi eliminate. 

În testele de laborator, oamenii de știință au expus macrofage, care asigură imunitatea plămânului, la metalele care se găsesc în particulele de poluare. Ulterior au observat că celulele au fost mai puțin capabile să distrugă stafilococul auriu – o cauză comună a infecțiilor pulmonare. De asemenea, cercetătorii au detectat substanțe chimice care declanșează inflamație în organism, ce a fost legată, printre altele, de boli de inimă și demență.

Unul dintre cele mai periculoase metale grele găsite în noxe și în praful de frână este vanadiul. Alte metale găsite în ambele tipuri de poluare sunt arsenicul, staniul și antimoniul, iar praful de frână mai conținea cupru și fier, care sunt cunoscute ca fiind periculoase.