Ne aflăm în plin război politic. Nu putem nega, uita sau ignora faptul că pentru declarații politice politicianul are imunitate. Nu răspunde pentru pagubele colaterale produse ”cu voie sau fără voie”. Cel mai mare rău, în această Românie dezmembrată, îl face omul politic atunci când crede că el are acest drept de a se juca cu vorbele, uitând că acestea sunt mai periculoase de cât orice alt exploziv.
Politicianul model 2020 se dovedește a fi mult prea concentrat pe interesele sale, părăsind din start interesul general, fiind practice mult prea orbit de ce are el nevoie sau proiectele sale în care este implicat decât nevoia general a țării. Este mult mai necesară consolidare a puterii decât gestionarea acesteia în interesul cetățeanului: Dacă acest interes părăsit, ignorat, i-ar fi stricat lui, politicianului, socotelile, atunci acesta mai poate să aștepte așa cum a tot așteptat de 30 de ani. Nu putem să ignorăm această dură realitate. Omul politic postdecembrist, chiar dacă a fost ales într-un mod democratic, chiar dacă el, în Parlament, reprezintă expresia votului majoritar, paradoxal, nu reprezintă interesul cetățeanului, ci doar interesele lui imediate, necesare plăților care îl obligă ”pentru ceea ce a ajuns”.
Scena politică, aparent, este blocată în zona alegerilor anticipate. Mai mult, liberalii, în frunte cu Klaus Werner Iohannis, sunt mai mult decât insistenți în a-și juca interesele la maxim, mizând pe tot ceea ce ei cred că le face bine, chiar dacă această facere impune și încălcarea legii, pe care ei se fac că nu o observă, că nu este nimic grav.
Obsesia momentului se mulează astăzi pe alegerea primarilor în două tururi de scrutin, modalitate care nu le-ar maximiza lor șansele, cât mai ale ar diminua grav șansele social-democraților de a-și păstra numărul de primari actuali.
Despre alegerea președinților de consilii județene se dorește contrariu, în sensul revenirii la alegerea acestora de către consilierii județeni aleși, evitându-se alegerea lor direct (sic!)
Această frământare, acest pământ instabil sub picioarele politicienilor devine un punct de maxim interes, producându-ne un inevitabil imobilism, care pur și simplu ne rupe ritmul și cursivitatea vieții de zi cu zi.
Tensiunea crește cu fiecare zi consumată înspre datele limită ale calendarului electoral. Într-o astfel de stare, reîncepe scandalul, ce riscă să fie din nou scăpat din mâini. Astfel, liberalii au nevoie de o poziție fermă, poziție care le subțiază șansele de a-și păstra credibilitatea și așa maltratată de o serie gravă de inexactități privind pensiile, de exemplu.
Rareș Bogdan și-a exprimat, dezacordul privind propunerea de înfăptuire a unui „guvern de uniune națională”, înaintată de Marcel Ciolacu, afirmând că PSD se axează exclusiv pe „gestionarea sărăciei”.
„Nu guvernăm cu hoții. Cu cei care și-au bătut joc de banul public, care au jefuit bugetele statului și au promovat oameni în guvernare exclusiv pe baza de carnet de partid și pile, oameni incompetenti., aculturali, lipsiți de profesionalism. Avem o viziune de dreapta pentru guvernarea acestei țări în care ne bazăm pe investiții și dezvoltare, dânșii sunt axați exclusiv pe gestionarea sărăciei. Ultimii șapte ani în care au guvernat România într-un fel sau altul au fost tragici pentru această țară, nu avem cum să gândim politici publice și dezvoltarea României cu niște oameni a căror viziune de dezvoltare pur și simplu nu există.”
Această nedreaptă acuzație nu a scăpat de o contra-reacție din partea liderilor PSD. Astfel Gabriela Firea nu a evitat să atace beregata ardeleanului, cu o mișcare pornită din reflex:
a spus că depune ”plângere pe numele cetățeanului Bogdan Rareș”, după ce europarlamentarul PNL și-a exprimat dezacordul pentru un ”guvern de uniune națională”, argumentând că ”nu guvernăm cu cei care au atacat statul de drept și au periclitat parteneriatele noastre vitale cu Uniunea Europeană și SUA și care până la această ora nu au recunoscut că au greșit”. Rareș Bogdan, a subliniat că PNL nu este dispus să stea alături de Oprișan, Codrin, Buzatu, Bădălău, Stănescu, Firea, Olguța, Budai, Nicolicea, Iordache, Arsene.
Astfel, Primarul General al Capitalei, Gabriele Firea, nu s-a lăsat pe Rareș Bogdan să înțeleagă ce a vrut el să comunice, atacându-i beregata:
„Depun plângere pe numele cetățeanului Bogdan Rareș. Să vină în față instanței cu dovadă că eu am periclitat parteneriatele strategice cu UE și SUA și că am furat, așa cum a declarat azi. Să aducă dovezi palpabile, nu vorbe. La o declarație atât de gravă, trebuie că are și dovezi. Și nu ține în justiție dacă iese vreo colegă de partid să spună că a fost metaforă sau pamflet”. Nu cred că Rareș Bogdan înțelege ce poate fi metafora sau pamfletul, el știe doar de imunitatea politicianului pentru declarațiile politice pe care le face în timpul mandatului său.
Suntem un popor în cumpănă și nu știm dacă mai trebuie să ridicăm piciorul sau avem deja asigurat unghiul de 90 de grade.
ADI CRISTI