Bilanţul cazurilor de pneumonie asociată unui nou tip de coronavirus apărut în China a crescut miercuri la 444, iar numărul deceselor, la 17 în provincia chineză Hubei, potrivit Xinhua. Acest nou tip de virus a ajuns în Japonia, Thailanda, Coreea de Sud şi Statele Unite. În acest context mai multe ţări iau măsuri la frontiere pentru a stopa răspândirea, iar un comitet ad-hoc al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) este reunit la Geneva pentru a decide dacă va declara o „urgenţă de sănătate publică de interes internaţional”.
Autorităţile britanice au anunţat miercuri că vor mobiliza echipe medicale pentru a întâmpina zborurile directe din Wuhan, oraş din centrul Chinei unde şi-a făcut apariţia noul tip de coronavirus, iar Italia va institui un sistem prin care să verifice temperatura corporală a pasagerilor, informează AFP.
Începând de joi, ministerul italian al Sănătăţii a planificat instituirea unui ”canal sanitar prin care să fie verificată temperatura cu ajutorul unui scanner” pe aeroportul din Fiumicino (Roma), unde aterizează trei zboruri directe săptămânale din Wuhan.
„Este totodată prevăzută completarea unui formular care precizează destinaţiile şi traseul pasagerilor, după debarcare”, a precizat acesta într-un comunicat.
Alte ţări au instituit controale sistematice care vizează temperatura călătorilor provenind din China, în special Rusia (prin intermediul camerelor termice din avioane) şi Thailanda.
La Londra, cele trei zboruri directe săptămânale între Wuhan şi aeroportul Heathrow fac obiectul, începând de miercuri, al unei ”supravegheri sporite”, a precizat la rândul său ministerul britanic al Sănătăţii, care consideră drept ”slab” riscul la care sunt expuşi cetăţenii Regatului Unit.
Pasagerii acestor zboruri vor fi întâmpinaţi de echipe medicale în scopul ”furnizării de sfaturi şi susţinere celor care se simt rău”, a precizat aceeaşi sursă.
Ministerul, care califică aceste măsuri drept ”proporţionale şi preventive”, a adăugat că ar putea fi extinse la curse aeriene provenind din alte oraşe chineze ”dacă va fi nevoie”.
Nivelul de risc pentru populaţia britanică a fost catalogat între ”foarte scăzut” şi ”scăzut” în urma eventualelor sosiri în această ţară a unor persoane purtătoare ale virusului.
Virusul din familia SRAS, apărut în decembrie anul trecut la Wuhan, în centrul Chinei, a provocat îmbolnăviri în mai multe ţări asiatice şi chiar în Statele Unite, unde a fost depistat un prim caz.
Marţi, Centrul european pentru prevenţia şi controlul bolilor a apreciat că riscul apariţiei unor cazuri în Uniunea Europeană este ”moderat”, dar sporit de Anul Nou Chinezesc, marcat de creşterea numărului de deplasări.
Autorităţile române au spus de asemenea că intenţionează instituirea unor controale a temperaturilor pasagerilor pe aeroporturi.
În Franţa, ministrul Sănătăţii, Agnes Buzyn, a spus marţi că riscul introducerii virusului este ”scăzut”, dar ”nu este exclus”.
Nu au fost instituite controale ale temperaturilor, dar mesajele de precauţie sunt difuzate în cursele directe către şi dinspre Wuhan, iar afişe care reamintesc măsurile necesare în cazul apariţiei simptomelor sunt afişate în aeroporturile internaţionale, a precizat Buzyn.
În Germania, nu există ”măsuri specifice în acest stadiu implementate în aeroporturi”, potrivit ministerului federal al Sănătăţii.AGERPRES