Guvernul şi primarii din ţară au avut o şedinţă comună

Chişinău, 22 ian. /MOLDPRES/. Primari şi viceprimari din localităţile Republicii Moldova s-au întrunit miercuri, 22 ianuarie, la o şedinţă comună a conducătorilor din administraţia publică locală şi membrilor Guvernului, fiind prezidată de prim-ministrul Ion Chicu. “Este un punct de pornire pentru stabilirea unui dialog constructiv între autorităţile publice locale şi cele centrale”, a menţionat premierul, comunică MOLDPRES.

“Guvernul este conştient că fără o conjugare a eforturilor acestor două niveluri de administrare publică lucrurile nu au cum să se schimbe în bine. Dacă împreună ne vom concentra asupra soluţionării problemelor cetăţenilor şi dacă mai şi excludem politica din conlucrarea noastră, lucrurile neapărat se vor schimba în bine”, a declarat şeful executivului.

Potrivit lui Ion Chicu, problemele cu care se confruntă Guvernul şi primarii au fost acumulate de zeci de ani şi sunt multe. “Acum doar de noi depinde în ce măsură le abordăm, cum le rezolvăm. Suntem la început de mandate şi cetăţenii ţării aşteaptă de la noi acţiuni ferme”, a spus premierul.

Prim-ministrul a amintit că în urma unei întâlniri cu preşedinţii de raioane a reuşit să stabilească o cooperare eficientă, mizând ca acelaşi lucru să se întâmple şi cu primarii, pentru că “situaţia  din teritoriu, problemele şi necesităţile cetăţenilor cel mai bine le cunosc primarii”. “Comunicarea cu primarii ne face mai conectaţi la nevoile oamenilor şi ne ajută să venim împreună cu acţiuni şi politici care ar schimba lucrurile în bine în ţară”, a specificat Chicu.

În cadrul şedinţei, fiecare minister şi instituţie cu domenii de activitate ce prezintă interes major pentru localităţi au venit cu informaţii actuale. Astfel, primarilor le-au fost prezentate strategiile naţionale de dezvoltare pentru construcţia drumurilor, managementul deşeurilor, aprovizionarea cu apă şi canalizare, iluminarea publică, eficientizarea energetică, asistenţa socială, protecţia mediului etc. De asemenea, pentru primari au fost prezentate rapoarte cu privire la  modificările legii de salarizare, situaţia proprietăţilor publice, subvenţionarea în agricultură ş.a.

În acest context, Ion Chicu a relevat că fiecare membru al Guvernului, fiecare ministru şi şef de agenţie “este la dispoziţia autorităţilor locale zi şi noapte”, fiind gata să aplice experienţa şi cunoştinţele întru redresarea situaţiei din localităţile Republicii Moldova. “Vreau să avem un dialog deschis şi permanent între Guvern şi primari”, a explicat prim-ministrul.

Şedinţa a finalizat cu o sesiune de întrebări-răspunsuri, însă agenda încărcată nu a permis ca toţi primarii să adreseze întrebările pe care le-au avut pregătite, de aceea premierul a dat asigurări că asemenea reuniuni vor fi organizate cu o anumită periodicitate, astfel încât doleanţele şi propunerile fiecărui primar vor fi auzite în timp util.