PAID România a plătit anul trecut daune în valoare de 5,35 milioane lei

PAID România (Pool-ul de Asigurare Împotriva Dezastrelor Naturale) a plătit anul trecut daune în valoare de 5,35 milioane lei, cu 60% mai mult decât în anul precedent, potrivit unui comunicat remis, miercuri, AGERPRES.

Cele mai multe despăgubiri au fost achitate ca urmare a inundaţiilor naturale – 3,07 milioane lei pentru 654 dosare. Alunecările de teren au produs pagube în valoare de 1,36 milioane lei, din 87 dosare. Cutremurele de mici intensităţi au generat 334 dosare de daună.

„În contextul unei slabe acoperiri la nivel naţional, chiar şi fără să avem un eveniment major în 2019, iată că există daune provocate de riscurile asigurate de PAID România. Astfel mai bine de 1.000 de proprietari de locuinţe au înţeles că nu este nevoie de un dezastru naţional pentru a folosi poliţa PAD. Misiunea noastră este să ajungem la cât mai mulţi proprietari de locuinţe şi să îi ajutăm să fie mai puţin vulnerabili financiar în cazul producerii unor catastrofe naturale”, a precizat Nicoleta Radu, director general al PAID România, citată în comunicat.

Cele mai mari daune plătite au fost în Prahova (0,65 milioane lei), Buzău (0,48 milioane lei) şi Bistriţa-Năsăud (0,39 milioane lei).

Cele mai asigurate judeţe (în afară de Bucureşti – 38,91% şi Ilfov – 38,55%) sunt Braşov (34,8%), Timiş (29,4%) şi Sibiu (24,4%), la polul opus fiind Gorj, Botoşani şi Olt, toate cu un grad de acoperire de sub 8%.

PAID avea, la finalul anului trecut, 1,73 milioane de poliţe de asigurare obligatorii în vigoare, reprezentând un avans de 1,6% faţă de anul anterior.

Fondul locativ, la nivel naţional, a crescut de la 8,97 la 9,03 milioane locuinţe (+0,6%), astfel gradul de acoperire prin poliţa PAD (poliţa de asigurare împotriva dezastrelor) a ajuns la 19,18% la nivel naţional, în uşoară creştere faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut (+0,19%). Din totalul locuinţelor asigurate prin poliţa PAD, trei sferturi dintre acestea se află în mediul urban.

„Avem în continuare peste 7 milioane de locuinţe neasigurate, adică 4 din 5 locuinţe nu au nicio protecţie, ceea ce este îngrijorător, având în vedere nivelul ridicat de expunere la riscuri catastrofale pe care îl are România. Vedem, spre exemplu, că mediul rural este foarte slab protejat prin asigurare, deşi riscuri precum inundaţiile şi alunecările de teren au o incidenţă ridicată în aceste zone”, a mai spus Radu.

PAID este o societate de asigurare-reasigurare, cu capital privat, formată prin asocierea societăţilor de asigurare pentru încheierea de asigurări obligatorii de locuinţă, în conformitate cu prevederile Legii nr.260/2008.

Conform prevederilor legii, PAID administrează sistemul de asigurare obligatorie a locuinţelor, care acoperă trei riscuri de bază specifice României: cutremur, inundaţii, alunecări de teren. AGERPRES