Basarabia

Transnistria: Politica paşilor mici de consolidare a încrederii între Chişinău şi Tiraspol

Reprezentantul special al OSCE în procesul de reglementare transnistreană, Thomas Mayr-Harting, a avut miercuri, la Chişinău, o întrevedere cu vicepremierul pentru reintegrare Alexandru Flenchea la care a reconfirmat politica paşilor mici în relaţiile dintre cele două părţi, dar analişti moldoveni consideră că această strategie este în interesul Rusiei şi în detrimentul Republicii Moldova, comentează Radio Chişinău.

Vicepremierul moldovean pentru reintegrare, Alexandru Flenchea, a pus accentul pe respectarea drepturilor omului în stânga Nistrului în cadrul discuţiilor cu reprezentantul OSCE. Libera circulaţie, şcolile cu predare în limba română, armonizarea fiscală şi vamală s-au numărat printre priorităţile enunţate de vicepremierul Flenchea: ‘Nu în ultimul rând, am discutat despre situaţia privind încălcarea drepturilor omului în regiune, care este una alarmantă. Am vorbit despre ce a întreprins guvernul până acum şi despre ce avem de gând să facem’, a menţionat responsabilul de la Chişinău.

Thomas Mayr-Harting a venit la Chişinău pentru prima dată în calitate de mediator, urmând să se deplaseze joi la Tiraspol, unde intenţionează să abordeze respectarea drepturilor omului, însă nu se va referi la cazuri individuale, cum ar fi cel al lui Alexandr Rjavitin, tânărul reţinut de miliţieni separatişti.

Fost observator din partea Uniunii Europene, Thomas Mayr-Harting a reconfirmat politica paşilor mici de consolidare a încrederii între Chişinău şi Tiraspol.

‘Ar fi corect să atrag atenţia că noi suntem doar mediatori, părţilor le revine responsabilitatea să găsească soluţii. Noi vrem să facilităm reglementarea în baza integrităţii teritoriale a Republicii Moldova, cu acordarea unui statut special Transnistriei’, a precizat Thomas Mayar-Harting.

Abordarea preşedinţiei albaneze a OSCE nu vine cu nimic nou, iar politica paşilor mici ar putea duce într-un final la federalizarea Republicii Moldova, consideră analistul Nicolae Negru, editorialist la Ziarul Naţional din Chişinău. Cheia rezolvării conflictului se află de fapt la Moscova, spune el, apreciind că Federaţia Rusă se foloseşte de OSCE pentru a-şi impune agenda la Chişinău şi Kiev.

‘E o tactică perfidă. După mişcările Rusiei în Ucraina, se vede că ea vrea să federalizeze atât Ucraina, cât şi Republica Moldova. OSCE e dornică de progrese şi acceptă tot ce vine din partea Rusiei’, a menţionat Nicolae Negru, într-o declaraţie pentru Radio Chişinău.

În ianuarie, relaţiile dintre Chişinău şi Tiraspol s-au tensionat din cauza problemei privind admiterea maşinilor din stânga Nistrului în traficul internaţional. Autorităţile separatiste au anunţat că vor bloca accesul automobilelor cu numere de Republica Moldova în zona pe care o controlează, după ce guvernul a interzis traversarea frontierei moldo-ucrainene celor care nu şi-au înregistrat vehiculele la Agenţia Servicii Publice (ASP) a republicii. Ulterior, Chişinăul a ridicat interdicţia, motivând că ar fi intenţionat să vadă câţi şoferi îşi vor lua aşa-numitele plăcuţe neutre, instituite în 2018. Doar trei procente din numărul estimat de automobile din regiunea separatistă sunt în evidenţa ASP. AGERPRES/

Related Articles

Back to top button