Frank-Walter Steinmeier: Germania încă nu şi-a învăţat „odată pentru totdeauna” lecţia din Holocaust

Germania încă nu şi-a învăţat „odată pentru totdeauna” lecţia din Holocaust, a declarat joi, la Ierusalim, preşedintele german Frank-Walter Steinmeier, exprimându-şi durerea pentru rolul ţării sale în uciderea a şase milioane de evrei în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, relatează Reuters.

Steinmeier a făcut această declaraţie cu ocazia ceremoniilor de la Ierusalim pentru marcarea a 75 de ani de la eliberarea lagărului nazist de la Auschwitz, unde peste un milion de persoane, majoritatea evrei, au fost ucise de nazişti.

La Forumul Mondial pentru Comemorarea Holocaustului de la centrul memorial Yad Vashem au participat circa 40 de lideri, printre care preşedintele rus Vladimir Putin şi vicepreşedintele american Mike Pence.

În discursuri sobre, liderii au vorbit despre resurgenţa antisemitismului şi s-au angajat să o combată.

„Sunt profund îndurerat. Uciderea în masă a şase milioane de evrei, cea mai mare crimă din istoria umanităţii, a fost comisă de concetăţenii mei”, a spus Steinmeier.

În contextul în care atacurile antisemite s-au înmulţit în Germania şi în restul Europei, Steinmeier şi-a exprimat regretul că ţara sa încă se confruntă cu fanatismul şi cu ura care au dus la Holocaust.

„Mi-ar plăcea să pot spune că noi, germanii, am învăţat din istorie odată pentru totdeauna. Dar nu pot spune asta, din moment ce ura se răspândeşte”, a afirmat Steinmeier.

„Bineînţeles, epoca noastră este diferită. Cuvintele nu mai sunt aceleaşi. Atacatorii nu mai sunt la fel. Dar este acelaşi rău. Şi nu rămâne decât un singur răspuns: Să nu se mai întâmple niciodată! Nie wieder!”, a adăugat el.

Preşedinţia a precizat că Steinmeier a ales să îşi susţină discursul în engleză, şi nu în germană, pentru a nu deranja niciun supravieţuitor al Holocaustului care s-ar fi aflat în public.

„Responsabilitatea Germaniei nu expiră. Vrem să fim la înălţimea responsabilităţii noastre. Prin asta ar trebui să fim evaluaţi”, a mai spus preşedintele german.AGERPRES