Numărul turiştilor străini veniţi în Delta Dunării în 2019 a scăzut

Numărul total al turiştilor veniţi în Delta Dunării în 2019 a rămas aproape de acelaşi nivel record înregistrat în anul 2018, însă a continuat scăderea numărului turiştilor străini constatată şi în anii anteriori, arată datele Asociaţiei de Management a Destinaţiei Turistice Delta Dunării (AMDTDD).

Preşedintele Asociaţiei de Management a Destinaţiei Turistice Delta Dunării (AMDTDD), Cătălin Ţibuleac, a declarat joi, pentru AGERPRES, că anul trecut numărul turiştilor străini a fost de 20.501, în timp ce în 2018 Delta a fost vizitată de 25.722 de turişti străini, conform datelor Institutului Naţional de Statistică.

„Această scădere vine din faptul că nu putem susţine un turism de calitate pe toate componentele lui în Deltă. Mă refer şi la ghizii de turism care, din păcate, nu întotdeauna ştiu o limbă de circulaţie internaţională, la transportul pe Dunăre, inclusiv la anumite servicii”, a menţionat Ţibuleac.

El a mai spus că turiştii străini nu vin într-o zonă în care nu există predictibilitate şi şi-a exprimat speranţa că în 2020 Delta va recupera din scăderea numărului de turişti străini.

„Cred că printr-o intensificare a acţiunilor de promovare la nivel internaţional, concomitent cu acţiuni coerente de îmbunătăţire a serviciilor, putem regla această situaţie”, a precizat preşedintele AMDTDD.

Asociaţia a organizat joi o şedinţă a Adunării Generale a Acţionarilor în timpul căreia membrii şi asociaţiile invitate şi-au exprimat problemele cu care se confruntă înainte de deschiderea sezonului turistic.

„Există vreun plan de deschidere a canalelor colmatate? Care este acesta? Acum 80% din canale sunt colmatate şi trebuie să sun 20 de pescari să aflu că pe un canal nu se poate circula. Se va plăti o taxă de pescuit sportiv anul acesta? Se va mări taxa de acces în Deltă anul acesta? Avem probleme legate de personal”, a declarat preşedintele Asociaţiei Patronatului în Turismul din Delta Dunării, Daniel Iluşcă, în timpul întâlnirii.

Operatorii turistici au solicitat schimbarea impozitării, în condiţiile în care sezonul în Deltă este de nouă luni, modificarea perioadei de prohibiţie a pescuitului, dar şi a legislaţiei, astfel încât să li se permită să cumpere peşte direct de la pescari.

În anul 2018, conducerea Administraţiei Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării a semnalat faptul că în anul 2015 aproape 37.000 de turişti străini au vizitat Delta, în anul următor 22.000, iar în 2017 – doar 18.100 de turişti străini. AGERPRES