Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iași (TUIASI) a fost prezentă prin prof. univ. dr. ing. Irina Lungu, prorector relații internaționale, la lansarea la Iași a programului de accelerare a afacerilor din tehnologie BCR-InnovX, miercuri, 22 ianuarie 2020, la Fab Lab.
În cadrul programului, vor fi derulate trei grupe de incubare de-a lungul anului, la care vor putea participa câte 20 de antreprenori, iar cele mai bune start-up-uri vor fi selectate în programul de accelerare de la București.
Prorectorul Irina Lungu a vorbit în cadrul evenimentului despre contextul actual, în care comunitatea academică și cea antreprenorială lucrează împreună, despre oportunitățile care se deschid în viitor și despre pașii pe care TUIASI i-a parcurs în acest sens.
„Ideile și dorințele își găsesc confluență în ultimii ani în antreprenoriat și educație, însă învățământul superior din România pierde foarte mult pentru că nu vă are întotdeauna alături.
Avem un proiect a cărui derulare a început deja, Antreprenoring, proiect ce presupune dezvoltarea culturii antreprenoriale a studenților de la inginerie și arhitectură prin crearea unei rețele de centre de pregatire în antreprenoriat, și avem nevoie și de voi în anumite momente în care antreprenoriatul face conexiunea nu între vis și realitate, ci între două visuri, pentru că fiecare de aici trăiți visul vostru.
Avem evident o resursă foarte palpabilă prin zona de cercetare. Avem de asemenea foarte multe realizări în a contribui în start-up-uri și spin-off-uri pe regiune. Ne-am întâlnit în seara asta aici cu cei care sunt deja reprezentanți ai start-up-urilor din universitatea noastră.
Am devenit parteneri într-un centru de transfer tehnologic foarte important și prin aceasta cei de vârf reușesc să se conecteze în dorințele lor cu ceea ce este posibil.
Aș vrea cu toții să putem crea o punte de comunicare, pentru că avem nevoie de voi toți în acțiunile organizate prin Societatea Antreprenorială Studențească de la Universitatea Tehnică”,a declarat prof. univ. dr. ing. Irina Lungu, prorector relații internaționale la TUIASI
Dan Zaharia, fondatorul Fab Lab Iași, a vorbit în cadrul evenimentului despre dezvoltarea sectorului IT în Iași și viitorul acestuia în capitala regiunii de nord-est. „E bine că ne dezvoltăm din punct de vedere corporatist, e bine că 2019 ne-a lăsat cifra de 23.000 de oameni angajați în IT și outsourcing. Noi îndrăznim să credem că în 2025 vom avea 40.000 de oameni angajați, ceea ce înseamnă că 1 din 10 ieșeni va fi plătit în IT și outsourcing și practic va fi principala industrie, principalul angajator în Iași. Ne dorim bineînțeles să dezvoltăm și partea de antreprenoriat și iată că aici la Fab Lab, după doi ani și jumătate de când alături de Universitatea Tehnică am deschis acest spațiu, vedem comunitatea cum crește”, a declarat Dan Zaharia.
Ionuț Stanimir, director executiv marketing și comunicare BCR, a vorbit despre oportunitatea de dezvoltare a Iașului prin intersecția dintre antreprenoriat și mediul academic. „Brandul orașului Iași începe cu ceea ce simțiți voi despre Iași. Dacă voi în momentul ăsta simțiți vreo frustrare, este cel mai bun lucru pe care îl puteți simți, pentru că de aici se nasc soluțiile grozave. Astăzi revoluția industrială se întâmplă, dar este foarte important să ne uităm cu toții care este oportunitatea pentru noi și pentru Iași și oportunitatea este dată foarte simplu de abundența informației, de abundența senzorilor, de abundența datelor, toată această infrastructură care virtualizează toate afacerile din lume. De exemplu, azi la Universitatea Tehnică domnul rector mi-a spus cum fac simulări de reacții chimice pe big data. Și atunci nu există nici o companie din lume al cărei produs să nu fie metabolizat de digitalizare și de date”, a precizat Ionuț Stanimir.
Antreprenorii din regiunea Moldovei se pot înscrie până la 21 februarie 2020 pentru prima grupă de incubare, denumită Start-ups, dedicată firmelor cu cifră de afaceri între 100.000 euro și 1 milion de euro. Mai multe detalii despre Acceleratorul BCR-InnovX.