Britanicii vor celebra ‘Ziua Brexit’, înaintea ieşirii oficiale a Regatului Unit din Uniunea Europeană
Zeci de mii de eurosceptici vor celebra, la Londra şi în alte oraşe britanice, ‘Ziua Brexit’ înaintea ieşirii oficiale a Regatului Unit din Uniunea Europeană ce va avea loc vineri, 31 ianuarie, transmite luni DPA.
Susţinătorii Brexitului vor putea asista la discursul premierului britanic Boris Johnson şi, la un alt eveniment, la intervenţia probabil celui mai vehement politician britanic anti-UE, Nigel Farage.
Teoretic, negocierile cu privire la viitoarea relaţie între Londra şi UE – un proces care ar putea fi la fel de dureros ca cei trei ani şi jumătate necesari pentru a definitiva retragerea din blocul comunitar – vor trebui să înceapă în perioada următoare. În practică, puţine lucruri se vor schimba în timpul perioadei de tranziţie de cel puţin 11 luni, în care legislaţia UE continuă se se aplice în Regatul Unit.
”Actul retragerii din UE va fi o schimbare fundamentală; una care este ireversibilă. Dar trebuie să ne amintim că Brexitul în mare parte nu este finalizat”, a afirmat Simon Usherwood, analist politic la Universitatea Surrey.
Regatul Unit va intra acum ”într-o fază mult mai lungă a Brexitului”, a subliniat el.
În ceea ce-l priveşte, Boris Johnson a promis să încheie acorduri de comerţ liber cu SUA, Japonia şi alte economii importante din afara Uniunii Europene.
”Pe 1 februarie vom fi în afara UE, liberi să ne trasăm propriul drum ca o naţiune suverană, reluându-ne controlul asupra banilor noştri, legilor noastre, frontierelor noastre şi comerţului nostru”, spunea şeful executivului britanic în mesajul său de Anul Nou.
Când vine vorba de structurarea unui viitor comun cu Bruxellesul, s-ar putea ca lucrurile să nu fie atât de simple.
La fel ca un acord comercial, este nevoie de acorduri în domenii complicate şi esenţiale pe plan intern precum pescuitul, schimbul de informaţii şi serviciile financiare.
”Unsprezece luni pur şi simplu reprezintă un calendar imposibil. În cel mai bun caz putem gestiona un acord primar”, a declarat pentru DPA economistul-şef al grupului de reflecţie European Policy Centre, Fabian Zuleeg.
Elaborarea unui acord comercial va fi prioritatea numărul unu a Uniunii Europene, a accentuat Zuleeg. În momentul de faţă, însă, nimeni nu este sigur ce doreşte cu exactitate Boris Johnson.
Acesta poate spera că perspectiva absenţei unui acord comercial la finalul lui 2020 va determina Bruxellesul să acţioneze, dar analiştii politici sunt de părere că ameninţarea implicită din partea Londrei ar putea duce la pierderi mai mari pentru Regatul Unit decât pentru UE.
Una dintre chestiunile cele mai neclare este cât de departe alege Londra să se ţină faţă de regulamentele UE începând din 2021, respectiv după încheierea perioadei de tranziţie.
Celelalte 27 de ţări rămase în UE se tem că Londra ar putea subevalua standardele sociale şi de mediu pentru a-şi crea un avantaj faţă de concurenţii săi de pe continent.
Ministrul de finanţe Sajid Javid a provocat îngrijorare anterior în cursul acestei luni atunci când a declarat, pentru Financial Times, că nu va exista o aliniere a Regatului Unit la normele UE după Brexit. Ulterior, la Forumul Economic Mondial de la Davos, el şi-a nuanţat comentariul.
În ultimele săptămâni, preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a avertizat în mod repetat Londra că cu cât mai mult se îndepărtează de normele UE, cu atât mai puţin deschis va fi accesul său la cea mai mare piaţă unică din lume.
Pentru companiile de pe ambele maluri ale Canalului Mânecii, este neclar ce urmează.
”Această următoare etapă va fi cea mai dificilă dintre toate pentru că acum ieşim oficial din UE. Iată de ce este cu adevărat important pentru noi să rezolvăm asta, într-un fel sau altul, în interiorul viitoarelor 12 luni”, a estimat deputatul conservator eurosceptic Iain Duncan Smith, un aliat apropiat al lui Boris Johnson.AGERPRES