Holocaustul nu este o rană doar pentru greu încercatul popor evreu, este o rană pentru fiecare dintre noi, pentru fiecare popor, afirmă vicepremierul Raluca Turcan.
„6 milioane de victime. 380.000 de victime din România. Peste 1 milion de copii din 26 de ţări afectate. Evrei, romi, alte minorităţi, oameni nevinovaţi – este deznodământul tragic al Holocaustului în Europa şi în lume. Astăzi, două treimi dintre tineri nu ştiu ce a fost Holocaustul. O statistică la fel de îngrijorătoare. Nu trebuie să uităm, nu trebuie să lăsăm ca această oroare să se repete. Umanitatea trebuie să înveţe din propriile greşeli ale trecutului. Avem obligaţia să punem bazele unui viitor în care astfel de orori ale istoriei nu mai pot avea loc”, scrie viceprim-ministrul, luni, pe pagina sa de Facebook.
Raluca Turcan subliniază că „un pas important este recunoaşterea vinei”.
„Asumarea ei este primul pas spre vindecare. Memoria nu trebuie să renunţe la acest moment nefast al omenirii, iar noi, cei de astăzi, cetăţenii lumii moderne, trebuie să înţelegem în primul şi în primul rând ce a dus la evenimentele tragice din anii Holocaustului. (…) Holocaustul nu este o rană doar pentru greu încercatul popor evreu, este o rană pentru fiecare dintre noi, pentru fiecare popor. (…) Cred că avem obligaţia să respectăm memoria tuturor victimelor Holocaustului. Acei oameni nu au avut nicio vină. Singura lor aşa-zisă „vină” a fost aceea că s-au născut evrei. Astfel, au fost deposedaţi de toate bunurile, deportaţi, ucişi. Astăzi, la 75 de ani de la tragicele momente, ne simţim obligaţi să dăm mai departe generaţiilor care vor veni învăţămintele desprinse, dar, mai ales, trebuie să facem tot ce ne stă în putinţă ca un aşa calvar istoric să nu se mai întâmple niciodată”, precizează vicepremierul, cu ocazia Zilei Internaţionale de Comemorare a Victimelor Holocaustului. AGERPRES