În 2020, pentru reparația drumurilor din țară vor fi alocați circa nouă miliarde de lei

Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a prezidat astăzi ședința săptămânală cu președintele Parlamentului, Zinaida Greceanîi, comunică MOLDPRES cu referire la Serviciul de presă al Președinției.

Oficialii au discutat despre activitatea internă și externă a conducerii statului. În special, părțile au vorbit despre întrevederile pe care le-au avut sâmbătă cu fiecare ministru în parte, în cadrul cărora au fost trecute în revistă mai multe chestiuni legate de agenda fiecărui minister.

În mod separat, conducerea țării a abordat cu ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale problema răspândirii coronavirusului, care pentru moment nu a fost depistat în Republica Moldova, situația fiind sub control.

Totodată, astăzi președintele țării a relatat mai multe detalii cu privire la unele inițiative lansate anterior. Astfel, Igor Dodon a declarat că sunt anunțate 12 licitații pentru reparația a 184 km de drumuri naționale, iar în curs de pregătire sunt licitațiile pentru reabilitarea a 170 km de drumuri. Șeful statului a subliniat faptul că, în total, este planificată alocarea a circa 5 miliarde de lei din surse externe și aproximativ 3,7 miliarde din surse interne, din Fondul Rutier.

Președintele țării a anunțat că o altă inițiativă lansată vizează iluminarea străzilor în localitățile rurale ale țării. În acest sens, Igor Dodon a menționat că conducerea țării planifică să aloce circa 130 milioane de lei, ceea ce presupune cel puțin un kilometru de străzi iluminate în fiecare sat. „Proiectul de aprovizionare cu apă și construcția sau reconstrucția sistemului de canalizare prevede investiții de 300 milioane de lei”, a specificat șeful statului.

Igor Dodon a declarat că în domeniul social s-a decis să nu fie permise lichidarea sau fuzionarea spitalelor raionale, așa cum au procedat guvernele anterioare. Totodată, șeful statului a remarcat faptul că conducerea țării va asigura instalarea utilajului și echipamentului modern în fiecare instituție medicală raională, și în curând vor fi anunțate licitații în acest sens.

De asemenea, președintele țării a anunțat că va fi relansat programul „Un doctor pentru tine”, care presupune implicarea echipelor mobile de medici care vor efectua gratis, în raioanele țării, radiografie pulmonară și mamară, precum și control stomatologic gratuit pentru copii. Totodată, Igor Dodon a specificat faptul că va fi asigurat transport gratuit pentru pacienții oncologici din raioane, iar în anul curent vom primi 168 de ambulanțe noi pentru toată țara.

În altă ordine de idei, șeful statului a comunicat despre intenția conducerii țării de a continua lupta aspră contra monopolului în economie și în sfera socială. Igor Dodon a menționat că, în special, a fost anulat monopolul asupra efectuării dializei în instituțiile medicale, dar în cazuri separate ea continuă să funcționeze, din care motiv, vor fi luate măsuri suplimentare.

De asemenea, președintele țării consideră că este necesar ca autoritățile statului să nu intervină în activitatea agenților economici și, în context, a propus Guvernului să examineze chestiunea cu privire la vânzarea companiei MetalFeros.