Chinezii ne îndrăgesc într-atât încât, între două urări ”cambei”, ne trimit acasă băcăuanul, împachetat în noul simbol al dezastrului planetar, numit coronavirus. Cum stă bine fiecărui chinez el ne-a trimis de fapt nu un virus, ci o subfamilie întreagă de virusuri, reprezentând al doilea grup viral după rinovirusuri, responsabili de inducerea rinofaringitelor (răceli comune la om). Un astfel de dar nici măcar grecii nu și l-au imaginat. O țară care este în stare să construiască un spital de o mie de paturi, în doar șase zile, este o țară în care ”cine mișcă, mișcă mort”, amintindu-ne pasaje similare, chiar dacă la scara populației spațiului mioritic, când și mărețele noastre realizări uimea lumea. Sub preș erau înghesuite mizeriile încălcării drepturilor și libertățile cetățenilor, lăsând libertate maximă autorităților de a salva viețile oamenilor vitregiți de drepturile și libertățile pe care le respectă regimurile democrate, dar care nu reușesc să construiască un spital în șase zile, ceea ce explică și poate justifică izolarea celor aproape 60 de milioane de oameni, din cele 20 de orașe izolate, maximizând șansele salvării mai multor oameni decât ar fi făcut-o prin spunere la vot. Sunt momente pe care ți le provoacă viața în care trebuie să aplici legea marțială, lege care nu mai ține cont de cel mai bun regim politic al lumii ce s-a dovedit a fi regimul democrat, regimul voinței majorității. Au murit deja aproape 100 de bolnavi, din cele aproape 3000 de cazuri confirmate la modul oficial. Este necesară o corecție care ne îndreptățește să fim rezervați. Specialiștii cred că vorbim de fapt de 100.000 de cazuri depistate, ceea ce ar explica cele 60 de milioane de chinezi izolați din cele 20 de orașe ”interzise”. Profesorul Adrian Streinu Cercel, directorul Institutului ”Matei Balș” sesizează că sursa de infestare cu acest coronavirusul ar putea fi manipulare șerpilor vii, atâta timp cât prin fierbere virusul moare la 65 de grade! Punctul ”)” al acestui dezastru se numește Wuhan, din piața de animale. Acolo s-a întâmplat nebunia care avea să ne lovească, să ne înspăimânte, să ne facă să ne spălăm pe mâini, dacă, într-adevăr, se poate scăpa de moarte așa de ieftin. Virusul a pătruns deja în 15 țări, la ora în care scriam acest editorial (27.01.2020, ora 20), Hong Kong,Thailanda, Macau, Japonia, Australia, Malaiezia, Singapore, Taiwan, Coreea de Sud, Vietnam, Nepal, Franţa, Canada, Statele Unite. În aceste țări virusul a pătruns purtat de acei chinezii care nu au înțeles că mișcarea nu face bine, de această dată, vieții tale, dar mai ales a colectivităților prin care treci.
China a scos armata înarmată pe străzi. În provincia Hubei, s-au auzit focuri de armă, în timp ce populația era somată să nu iasă din casă. Cele mai multe decese, peste 1400, sunt raportate în această provincie a Chinei, unde s-au înregistrat şi cele mai multe decese – 76 de cazuri până acum. Oraşul Wuhan, epicentrul epidemiei, este complet izolat, la fel alte peste 20 de provincii chineze.
Chinezii au intrat în anul șobolanului de metal, an propice dezastrelor, fără a reuși să-și serbeze în mod tradițional Anul Nou.
Noi, în cele din urmă, nu mai stăm cu mâna întinsă peste Zidul Chinezesc, devenind din ce în ce mai precauți cu ceea ce ni se oferă. Specialiștii noștri în microbiologie au emis deja o serie de avertismente, fără a ignora modul în care gripa provocată de coronavirusul chinezesc poate fi stăpânită, poate fi vindecată
Alexandru Rafila, președintele Societății Române de Microbiologie a declarat la finalul ședinței Comitetului interministerial pentru monitorizarea şi managementul potenţialelor infecţii cu noul coronavirus, că boala nou apărută în China, „chiar dacă nu a fost declarată urgență de sănătate publică de către OMS, întrunește toate caracteristicile pentru acest lucru, în China crește rapid”.
„Cifrele globale, ca procent de cazuri grave si mortale, sunt de aproape 3000 de cazuri și 80 de decese, iar mortalitatea este undeva intre 2 si 4 la suta”, a mai adăugat Rafila.
Același președinte al Societății Române de Microbiologie nu ezită să dea și vestea bună, care ne scoate din apăsarea fatidicului: „Formele ușoare se vindecă spontan. Cele 51 de persoane s-au vindecat cu tratament simptomatic, care se adresează simptomelor bolii. Din cele 80% din formele uşoare se vindeca spontan, nu trebuie decât tratament simptomatic”.
Luându-ne cu coronavirusul chinezesc, am uita că virusul nostru românesc este de fapt liberal, care astăzi încearcă să fenteze poporul roman, jucându-se de-a alegerile anticipate și, mai ales, de-a încălcarea legii în dulcele stil miticesc.
ADI CRISTI