Fetele cu autism sunt diagnosticate în general la o vârstă mai înaintată în comparaţie cu băieţii, ceea ce poate întârzia aplicarea tratamentului esenţial, conform unui nou studiu recent, efectuat în Statele Unite şi citat miercuri de UPI.
Constatarea privind întârzierea diagnosticului este importantă din punct de vedere clinic, a explicat autorul studiului, Eric Morrow, profesor asociat de biologie moleculară, neuroştiinţă şi psihiatrie la Universitatea Brown din Statele Unite. „Tratamentul important care are o oarecare eficacitate în autism depinde de diagnosticul precoce şi expunerea copiilor la servicii intensive, inclusiv la terapia comportamentală”, a declarat cercetătorul, citat într-un comunicat publicat de universitate. ”Aşadar, dacă fetele (cu autism) sunt depistate mai târziu, acest lucru le poate întârzia tratamentul”.
Întârzierea în dezvoltarea limbajului este adesea primul semn de autism observat de părinţi şi medici, însă fetele incluse în studiu au prezentat abilităţi lingvistice mai avansate în comparaţie cu băieţii, au precizat cercetătorii. Acest lucru ar putea întârzia diagnosticul în cazul lor.
Studiul a inclus primii o mie de participanţi la Consorţiul pentru Cercetare şi Tratament pentru Autism din Rhode Island. În medie, fetele au fost diagnosticate cu autism cu aproape 1,5 ani mai târziu decât băieţii.
Diagnosticul precoce al autismului este important, a subliniat la rândul său coautorul studiului, Stephen Sheinkopf, profesor asociat de psihiatrie şi pediatrie la aceeaşi universitate. „Trebuie să ne gândim la modul în care putem îmbunătăţi recunoaşterea autismului la indivizi – inclusiv la multe dintre aceste fete – care nu prezintă acelaşi nivel de întârziere în dezvoltarea limbajului primar, dar pot avea alte dificultăţi în comunicarea socială, jocul social şi de adaptare socială”, a spus el.
„Totodată, trebuie să ne regândim intervenţiile timpurii pentru a ne asigura că sunt concepute în mod corespunzător pentru copiii care ar putea avea nevoie de asistenţă în cazul unor elemente mai nuanţate ale adaptării sociale. Trebuie să rafinăm tratamentele, astfel încât acestea să răspundă nevoilor individuale”, a adăugat Sheinkopf.
Studiul a constatat de asemenea că de patru ori mai mulţi băieţi decât fete au autism şi că persoanele cu autism prezintă adesea alte probleme psihice şi fizice, notează UPI. Aproape jumătate dintre participanţii la studiu aveau o altă tulburare de neurodezvoltare, cum ar fi deficit de atenţie sau hiperactivitate ori dizabilitate intelectuală. În plus, 44 de procente prezentau o afecţiune psihiatrică, 43 de procente aveau o afecţiune neurologică, precum convulsii sau epilepsie, migrene sau ticuri, iar 93 de procente prezentau cel puţin o afecţiune medicală generală. Aproape o treime aveau alte probleme comportamentale, potrivit concluziilor.
Morrow a precizat că ”aceste afecţiuni care apar simultan trebuie să fie, de asemenea, în centrul tratamentului pentru pacienţi”.
Studiul a fost publicat în jurnalul ştiinţific Autism Research.AGERPRES