La Chişinău au fost discutate posibilităţile dezvoltării sistemelor de irigare

Peste o sută de producători agricoli, membri ai 24 de Asociații ale Utilizatorilor de Apă pentru Irigații (AUAI) s-au întrunit marţi, 4 februarie,  în cadrul celei de-a VI-a ediții a conferinței anuale de profil, organizată cu suportul Fondului de Dezvoltare Durabilă Moldova (FDD Moldova) și Proiectului Agenţiei SUA pentru Dezvoltare Internaţional (USAID) „Agricultura Performanta în Moldova” (USAID/APM), transmite MOLDPRES.

Participanții la eveniment au reprezentat cele zece asociații, care gestionează sistemele de irigare reabilitate din fondurile Guvernului SUA, precum și asociațiile nou create, în proces de preluare a managementului sistemelor de irigare.

Agricultorii, împreună cu reprezentanții autorităților publice și partenerilor de dezvoltare, au discutat tendințele de dezvoltare a sectorului centralizat de irigare, transmis în gestiunea AUAI, precum și evoluția transferului managementului altor sisteme centralizate de irigare nereabilitate către AUAI nou create. Totodată, au fost abordate provocările generate de schimbările climaterice actuale și posibile soluții pentru a spori eficiența irigării și a utilizării raționale a resurselor de apă.  

Prezent la conferință, ministrul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, Ion Perju, a încurajat participarea activă a agricultorilor în procesul de exploatare, modernizare și eficientizare a sistemelor de irigare. Potrivit oficialului, rezultatele bune ale AUAI create în perioada Compact, care gestionează sistemele de irigare reabilitate, a determinat Guvernul să inițieze, la solicitarea fermierilor, transmiterea a altor 12 sisteme centralizate de irigare nereabilitate în folosinţă gratuită AUAI nou create. Ion Perju a declarat că „păstrarea și revitalizarea sectorului de irigare necesită investiții substanțiale, iar adoptarea unui Program național în domeniu irigării rămâne a fi o prioritate în agenda ministerului”.

Potrivit FDD Moldova, în ultimul timp, lipsa precipitațiilor și verile aride determină tot mai mulți fermieri să-și realoce activitățile agricole în zonele cu acces la infrastructura de irigare, care le permite să producă culturi cu valoare adăugată și să reducă riscurile compromiterii recoltelor. Astfel, pe parcursul anului 2019, zece fermieri au ales să își dezvolte afaceri în arii cu acces la sisteme centralizate de irigare, aceștia fiind implicați în cultivarea căpșunului, sfeclei de zahăr, legumelor, strugurilor de masă.

Conform Valentinei Badrajan, director executiv al Fondului de Dezvoltare Durabilă Moldova, prin activitățile desfășurate, FDD Moldova creează premise  pentru o dezvoltare rurală durabilă. „În acest sens, în anul 2020 vom continua să acordăm suport AUAI și Agenției „Apele Moldovei” în procesul de implementare a unui model sustenabil de gestiune a sistemelor centralizate de irigare și vom susține proiectele de modernizare a sistemelor de irigare pentru a contribui la extinderea suprafețelor irigate în zonele sistemelor centralizate de irigare și tranziția la agricultura cu valoarea înaltă adăugată”, a menționat Valentina Badrajan.

La rândul său, Benjamin Toric, directorul Proiectului USAID/APM,  a relevat că sinergia partenerilor de dezvoltare, a autorităților publice și producătorilor agricoli poate produce schimbări reale asupra agriculturii și calității vieții în localitățile rurale. “Uneori, este suficient un mic imbold pentru a cataliza investiții noi în regiunile cu acces la irigare și a stimula dezvoltarea unor afaceri profitabile în agricultură. Drept exemplu este experiența proiectului USAID/APM care a acordat în zonele sistemelor de irigare reabilitate granturi în valoare de circa 345 mii de dolari SUA, ce au generat adițional investiții private de peste 1,7 milioane de dolari”, a specificat Benjamin Toric.

Conform datelor oficiale, în prezent, în Republica Moldova sunt 88 de sisteme de irigare, construite în perioada sovietică. Dintre acestea, doar 10 sisteme de irigare au fost reabilitate în perioada anilor 2010-2015, cu fondurile Guvernului SUA în cadrul Programului Compact. Celelalte 78 de sisteme de irigare sunt funcționale, parțial funcționale sau nefuncționale. Actualmente, 15 sisteme centralizate de irigare sunt gestionate de AUAI create de fermieri, iar celelalte 73 sunt gestionate de autoritățile publice abilitate. Cele 88 de sisteme de irigare au asigurat în 2019 irigarea a 10 la sută din terenurile agricole din Republica Moldova.