Prim-ministrul Ion Chicu a avut o ședință cu șeful Delegației UE și consilierii de nivel înalt

Premierul Ion Chicu a avut miercuri o ședință cu Peter Michalko, șeful Delegației Uniunii Europene și consilierii de nivel înalt delegați în R. Moldova de către UE și statele membre, informează MOLDPRES cu referire la Direcţia comunicare și protocol a Guvernului.

La începutul discuției, prim-ministrul a declarat: „Asistența UE este foarte valoroasă pentru țara noastră și vă mulțumim pentru deschiderea și intențiile bune. Avem nevoie de expertiză pentru a progresa și contăm pe suportul Dvs.”.

Peter Michalko a confirmat intenția UE de a continua susținerea Republicii Moldova: „Pentru noi este important să arătăm încă o dată că UE este dispusă să susțină Moldova în atingerea rezultatelor tangibile în dezvoltarea social-economică. Implementarea Acordului de Asociere și transpunerea normelor europene sunt necesare, iar consilierii oferiți de UE sunt instrumentul Dvs. în procesul de atingere a progresului”.

Șeful Delegației UE a informat despre disponibilitatea de a oferi expertiză și pe alte dimensiuni în afara celor existente.

În cadrul ședinței au fost discutate reformele inițiate și cele aflate în proces, precum și prioritățile pentru perioada următoare, în contextul implementării Acordului de Asociere. Totodată, a fost menționat rolul consilierilor UE de nivel înalt, în determinarea progresului pe fiecare domeniu.

Consilierii au prezentat domeniile de competență, au descris situația actuală pe fiecare domeniu, au vorbit despre comunicarea cu autoritățile centrale și locale, au formulat subiectele prioritare pe care sunt concentrați în prezent. Printre domeniile abordate au fost combaterea corupției, sectorul educație și cercetare, sectorul energetic și regenerabilele, reglementarea transnistreană, securitatea statului și altele.

Peter Michalko a apreciat echipa consilierilor UE drept foarte motivată și competentă.

Premierul a solicitat miniștrilor și șefilor instituțiilor publice beneficiare de asistența consilierilor de nivel înalt să informeze despre mersul conlucrării cu consilierii UE. Miniștrii și conducătorii instituțiilor publice au oferit detalii despre etapa conlucrării și acțiunile ce urmează, printre care au fost pași concreți în consolidarea sectorului justiției, acțiuni de instruire anticorupție, promovarea proiectelor de lege pe dimensiunea educație, modernizarea sectorului energetic și altele.

Peter Michalko a vorbit despre priorități, printre care lupta împotriva corupției și progresul în investigarea cazurilor de rezonanță. „Acest suport este de mare valoare adăugată și poate determina creșterea sprijinului UE pentru R. Moldova”, a declarat șeful Delegației UE.

În finalul ședinței, Ion Chicu a menționat: „Înțeleg bine importanța acestei asistențe și avem așteptări mari. În special, în contextul realizării Planului de Acțiuni al Guvernului, care este ambițios și complicat”.