SERVICII MEDICALE DE URGENȚĂ ÎN SPITALELE PRIVATE, DECONTATE INTEGRAL DE STAT

Guvernul a aprobat prin ordonanță de urgență modificarea legii 95/2006 privind reforma în domeniul sănătății. Pentru prima oară, spitalele private vor putea asigura servicii de urgență, decontate integral de stat. Lista spitalelor private va fi stabilită prin ordin al ministrului Sănătății, scrie Hotnews.ro.

Spitalele private care vor oferi servicii de urgență nu vor putea solicita niciun fel de sume suplimentare de la pacienți, iar sumele aferente decontului per caz nu pot depăși sumele decontate pentru cazuri similare din sistemul public de urgență.

Ordonanța prevede și posibilitatea ca pacienții cu boli cronice înscriși în programele naționale de sănătate să aibă acces la îngrijiri medicale decontate de stat.  Serviciile medicale din cadrul programelor naționale de sănătate curative, care se suportă din bugetul Fondului național unic de asigurări sociale de sănătate, se vor derula „în mod unitar atât prin furnizori publici, cât și prin furnizori privați, în mod similar cu reglementarea privind furnizorii privaţi de medicamente şi dispozitive medicale”. În programele naționale sunt înscriși bolnavi cu boli cardiovasculare, oncologice, diabet zaharat, insuficiență hepatică, boli rare și alte afecțiuni. Acestora nu le poate fi percepută de către spitalele și clinicile private nicio taxă suplimentară (coplată).