Cetățenii vor plăti mai puțin pentru datoria formată după furtul miliardului

Chişinău, 10 feb. /MOLDPRES/. Preşedintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a anunţat, în cadrul şedinţei de lucru cu speakerul Zinaida Greceanîi şi premierul Ion Chicu din dimineaţa zilei de astăzi, că va veni cu o iniţiativă legislativă care să scoată povara fiscală de pe umerii cetăţenilor pentru compensarea ”furtului miliardului” din sistemul bancar, comunică MOLDPRES.

Șeful statului susţine că la etapa actuală problema cea mai importantă, de care se ocupă Guvernul, este cum aceste peste 20 miliarde de lei, care sunt puşi pe umerii cetăţenilor, să fie excluse din buget, pentru ca să nu plătească oamenii prin taxe şi impozite. ”A fost identificată o formulă, în urma consultărilor cu partenerii externi, inclusiv FMI, cum să compensăm la această etapă o parte din cheltuielile pentru recuperarea miliardului nu din contul cetățenilor, dar din alte surse”, a adăugat Dodon.

El a specificat că urmează să fie adoptată o lege prin care datoria de peste 20 miliarde de lei să fie redusă cel puţin cu 5-6 miliarde de lei. ”Dacă anual se achitau din contul cetăţenilor circa 600-700 milioane de lei, pentru a întoarce acest miliard, cred că vom reuşi să micşorăm această sumă de două ori printr-o lege, care va fi aprobată săptămâna viitoare”, a conchis preşedintele.

El a precizat că în urma discuţiilor avute cu şeful Cabinetului de miniştri s-a decis ca, de la 1 octombrie, toate pensiile din R. Moldova să fie indexate.