Epidemia de coronavirus reprezintă „o foarte gravă ameninţare pentru restul lumii”

Epidemia de coronavirus reprezintă „o foarte gravă ameninţare pentru restul lumii”, a declarat directorul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), marţi, într-un apel public prin care a îndemnat comunitatea internaţională să partajeze mostrele de virus şi să accelereze programele de cercetare în vederea dezvoltării unor medicamente şi vaccinuri, informează Reuters.

„Cu 99% din cazuri în China, epidemia rămâne o urgenţă în această ţară, însă una care reprezintă o ameninţare foarte gravă pentru restul lumii”, a declarat Tedros Adhanim Ghebreyesus, directorul OMS, în debutul unei întâlniri cu peste 400 de cercetători şi autorităţi naţionale, la care au participat inclusiv reprezentanţi din China continentală şi din Taiwan, prin intermediul unor video-conferinţe.

Conferinţa, care va fi organizată pe durata a două zile, are scopul de a accelera cercetările medicale în vederea dezvoltării unor medicamente, proceduri de diagnosticare şi vaccinuri împotriva acestui virus asemănător celui gripal, în contextul îngrijorărilor tot mai mari legate de capacitatea sa de răspândire.

China a raportat până în prezent 42.708 cazuri confirmate, inclusiv 1.017 decese, a adăugat directorul OMS.

Multe întrebări rămân în continuare fără răspuns în privinţa originii virusului, care a trecut de bariera dintre specii, după ce a apărut într-o piaţă de animale sălbatice din Wuhan, un oraş din centrul Chinei, în luna decembrie, şi s-a răspândit apoi de la om la om prin tuse şi strănut.

„Sperăm ca unul dintre rezultatele acestei întruniri să fie o foaie de parcurs agreată pentru domeniul cercetărilor medicale, la care să se alinieze oameni de ştiinţă şi donatori”, a adăugat directorul OMS.

„Ideea principală este solidaritate, solidaritate, solidaritate. Este un aspect adevărat mai ales în ceea ce priveşte partajarea mostrelor virale şi a secvenţelor genetice. Pentru a învinge această epidemie, trebuie să avem o platformă deschisă de partajare, creată pe baza principiilor de obiectivitate şi echitate”, a mai spus directorul OMS.AGERPRES